Видео и снимки: Археологическа експедиция „Странджа“ продължава своята работа в община Елхово

Публикувано преди 13 години  |  Общество, Снимки

Археологическа експедиция „Странджа“ водена от проф. Даниела Агре продължава вече втора седмица разкопките край село Борисово, община Елхово. Експедицията този път разкопава могила в покрайнините на село Борисово, която е попадала на множеството незаконни посегателства от страна на иманяри.

Благодарение на проф. Даниела Агре и екипът и, селата Маломирово, Стройно, Борисово, Бояново – са не само селища от нашата община, а са национален исторически обекти, благодарение на които името на община Елхово стана известно по цял свят и влезе в национални и световни емисии. Голяма част от откритите по нашите земи ценни находки са изложени в експозицията на Етнографско-археологически музей Елхово.

След две седмици упорита работа, на дълбочина близо 8 метра малко в страни от центъра на могилата екипът на проф. Даниела Агре откри гроб, който е закрит от масивна мраморна плоча, която е с дебелина 15 см. Интересното е, че в този случай дължината на гроба е около близо 3 метра и се очаква в близките дни екипът археолози да достигне до етапа на отваряне на мраморната плоча. До са открити красиви украшения – бронзови орлови глави, вероятно от вече извадената от иманяри колесница, които украшение за щастие са били положени в гроба, а не в покрайнините на могилата, където са били заровени две колесници, които със сигурност са попаднали вече в ръцете на иманяри.

Разкопките край село Борисово са финансирани изцяло със средства от община Елхово.

Вижте какво сподели проф. Даниела Агре пред камерата на ElhovoNews.info:

Снимков репортаж: [nggallery id=“177″]


Статията е публикувана на 9 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА