Навършват се 10 години от атентатите, променили света

Публикувано преди 13 години  |  Общество

На 11 септември 2001 г. светът бе потресен от серията отвличания на самолети и тяхното използване като оръжия срещу емблематични сгради на територията на САЩ. Резултатът бе хиляди невинно загинали в най-големите атентати, които някога човечеството е виждало. Тази трагедия постави началото на антитерористичната борба на администрацията на президента Джордж Буш.

На 11 септември 2001 г. в 8.46 ч. местно време в Северната кула на Световния търговски център /СТЦ/ в Ню Йорк се блъсна „Боинг-767“, превзет от терористи по време на полета Бостън-Лос Анджелис. В 9.03 ч. още един лайнер „Боинг-757“, изпълняващ полет от Вашингтон за Лос Анджелис, се вряза в Южната кула. В 9.40 ч. трети отвлечен пътнически самолет удари сградата на Пентагона, намираща се в предградие на Вашингтон. В резултат на силния пожар в 9.59 рухна Южната, а в 10.29 ч. – Северната кула на СТЦ. Кметът на Ню Йорк Рудолф Джулиани въведе извънредно положение. В 10.15 ч. се срути част от сградата на Пентагона, по-късно във Вашингтон също бе въведено извънредно положение. Още един отвлечен самолет падна на земята в 10.30 ч. на 128 км югоизточно от град Питсбърг. В шест часа вечерта се срути 47-етажната сграда на комплекса Център за международна търговия, разположен в непосредствена близост до кулите на СТЦ. В резултат на терористичните атентати загинаха много хора, които се намираха в зданията и в отвлечените самолети.

На 15 юли 2002 г. официално приключиха работите по намирането на останките на жертвите на терористичните атаки. На 20 август беше публикуван първия официален списък с имената на загиналите в резултат на срутването на кулите близнаци в Ню Йорк. В него фигурираха 2819 души от 80 страни, включително няколко българи. Общо 157 души са загинали в двата самолета, които бяха използвани, за извършването на чудовищния акт. 343 пожарникари също намериха смъртта си, опитвайки се да спасят хората, намиращи се в Световния търговски център. С помощта на ДНК анализ са разпознати 1102 души.
Средната възраст на невинните жертви е около 40 години. Това са хора, занимаващи се с умствен труд от програмисти до банкови и застрахователни служители. Мнозина бяха на върха на кариерата си. Сред тях около десетина са били на ръководни постове, включително президенти на компании, 59 са заемали длъжността вицепрезидент.

При атентата във Вашингтон, когато самолет се вряза в сградата на Пентагона, загинаха 184 души: 120 служители и 64 пътници и членове на екипажа.

44 души загинаха със самолета, който беше отвлечен, но не успя да стигне до Вашингтон и се разби в Пенсилвания. Общият брой на загиналите надхвърля 3000, а около 6 000 са ранени.

На 12 септември 2001 г. американският президент Джордж Буш направи телевизионно обръщение към нацията във връзка с атентатите. Той заяви, че е наредил да се използват „всички ресурси на разузнаването и правоохранителните органи“ на САЩ за намирането и наказването на организаторите на терористичните актове. Стопанинът на Белия дом обвини извършителите в „акт на масово убийство“. Според него терористите са се опитали да потопят Америка в хаос, но не са успели.

На 12 септември започна разследване на терористичните атентати в Ню Йорк и Вашингтон. Скоро след началото на следствието бе обявено, че основните заподозрени са Осама бин Ладен и създадената от него организация „Ал Кайда“. САЩ отговориха на атентатите като започнаха през октомври 2001 г. антитерористична операция срещу укриващия се в Афганистан бин Ладен и подкрепящия го режим на талибаните. За провеждането на операцията бе създадена антитерористична коалиция, която доведе до свалянето на техния режим. Осама бин Ладен успя да се укрие и в течение на години оставаше най-издирвания човек на планетата. На 1 май 2011 г. американските специални части успяха да ликвидират главатаря на „Ал Кайда“ Този голям успех стана почти в навечерието на 10-та година на най-страшните в историята на света терористични нападения. /БГНЕС /
Източник: Vesti.bg


Статията е публикувана на 10 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА