Четвърти рожден ден отпразнува Защитено жилище – Болярово

Публикувано преди 13 години  |  Общество

На 8 септември 2011 година жените от Защетено жилище град Болярово, заедно с персонала и директорът на ДВУИ- с.Малко Шарково Дафина Георгиева отпразнуваха своя четвърти рожден ден. Той беше посрещнат както подобава с красива и огромна торта, с песни, смях и празнично настроение.

Преди четири години тези осем жени прекрачиха прага на къщата, в която живеят и днес, с очаквания и надежди за новия си живот, най-после станал факт. На практика от 08 септември 2007 година в къщата, намираща се в непосредствена близост до ЦДГ „Здравец”, започват да живеят като едно семейство осем жени, обитавали доскоро Дома в Малко Шарково. Те са преминали през двегодишна програма за адаптация в обособеното в рамките на Дома т. нар. „междинно звено”. Тогава вече те са били готови да се грижат сами за себе си, като естествено ще бъдат под наблюдението и грижите на специалисти.

Специални гости на откриването на защитеното жилище тогава бяха представителите на немското Сдружение за подпомагане на домовете за хора с увреждания в чужбина, което даде решаваща финансова подкрепа за реализиране на проекта. Присъстваха управителят на Сдружението Паул Хайдрих, ръководителят на проекта Норберт Клайн и много други гости от Германия, включително и телевизионният журналист Инге Бел. Именно тя може да се нарече главен „виновник” за това, което сега се случва. Нейният репортаж преди години, отразяващ условията на живот в нашите домове за хора с увреждания, предизвиква реакцията на сдружението. Радост за боляровци бе и присъствието на г-жа Гергана Дрянска, която е изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, от където идва също така част от финансирането. Събитието уважи с присъствието си и заместник-областният управител тогава – г-н Александър Братанов.

Както при нанасянето в ново жилище, така и тогава местният свещеник отслужи водосвет за здравето и благоденствието на хората, които ще живеят и работят тук. Днес, след четири години в това жилище, жените имат наистина една положителна промяна- много по-уверени и способни са, щастливи са от дадения им шанс за този живот и напълно се приемат от жителите на града. Пожелания за здраве ,търпение и все такова благородно отношение заслужава и персоналът там, както и директорката Георгиева. Нека пожелаем много още рождени дни да празнуват тук заедно и усмивките им все така да не слизат от лицата им. Защото всички те го заслужават!


Статията е публикувана на 12 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА