Работна среща на кмета на общината Болярово с Моника Кирхофс- Лойкер

Публикувано преди 13 години  |  Общество

На 8 септември 2011 година в ДВУИ- Село Малко Шарково се състоя работна среща на кмета на община Болярово Христо Христов с Моника Кирхофс- Лойкер, специалист за работа с хора с увреждания и развитие на домове за хора с увреждания към Сдружението за подпомагане на домове за хора с увреждания (Кьолн, Германия).

На поредно посещение в дома, заедно с нея е и тази година е специалиста по лечебна гимнастика Гертруд Елснер. Тя работи отново основно с медицинския персонал и със самите домуващи, като ги разделя на възрастови групи и степен на увреждания и няколко дни системно се занимава с тях и показва на персонала как в бъдеще да прави това.

На срещата присъстваше и секретаря на общината Нина Терзиева, която бе официално представена на Моника. Госпожа Кирхофс – Лойкер сподели радостта си за бъдеща работа с нея и надеждите за съвместно успешно сътрудничество.

Христо Христов, заедно с немските гости и специалистът от отдел ТСУ разгледаха как протичат текущите ремонти (прави се дневна стая и в трети блок, по подобие на вече завършената във втори) и след това обсъдиха бъдещи идеи и проекти, както и финансиране.

На въпрос дали вижда промяна от предишното си посещение в ДВУИ, което беше на 19 юли 2010 година , Моника Кирхофс- Лойкер сподели: „Да, има промяна и тя се забелязва много на пръв поглед. Вижда се например пред блок 1, че всичко е направено с много любов, много красиво. Или пък пред защитеното жилище тук, където е направена една малка зеленчукова градинка, за удовлетворяване на личните нужди. Това са малки неща, които обаче имат огромно значение за увличането на жените в занимания. Съществено е, че вече персоналът поема инициативата, стараят се да намерят занимания на домуващите, така че те да водят един нормален живот и да се усъвършенстват. И при много домуващи има също крачки напред. Една жена например, която миналата година въобще не можеше да се движи сама, сега с помощта на ролатор се придвижва из дома. Това е резултат на много упражнения, много насоки и помощ. Може да звучи банално, но за качеството на живот на един човек е много важно дали сам може да се придвижва или да чака някой да му помогне за това. Така че с доста от домуващите сме постигнали много. За един голям прогрес считам и фактът, че блок 2 се разшири и по този начин се подобри и качеството на живот, на обитаващите го. И много се радвам,че вече е започнало и разширението на следващия блок- 3. Следващото ми посещение ще е вероятно догодина. Със сигурност ще продължим да работим всички заедно. Не големите крачки са важни, а малките в подобряването на ежедневието! А там има много още възможности, които могат да се осъществят.” бяха думите на г-жа Моника Кирхофс- Лойкер.


Статията е публикувана на 13 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА