Кукери прогониха злото в ДГ “Надежда“ – Елхово

Публикувано преди 5 години  |  Образование, Снимки

Днес, звън от кукерски хлопки огласи детската градина. Момчетата от група „Звънче“, с учителки Станка Хаджиева и Грета Стоянова, помощник-възпитател Диана Топчиева, пресъздадоха кукерския обичай. В дните около Сирни Заговезни в нашия край се празнува Кукеровден. Млади мъже, облечени в сукмани, със страшни маски на главата и завързани хлопки на кръста, обикалят в населените места, за да прогонят лошите сили, да пропъдят студа, танцуват по улиците, а оглушителния звън на хлопките им събира млади и стари на мегдана. Там те изпълняват ритуални, обредни действия-оране, сеитба , отправят наричания за плодородие и здраве. Преди това те посещават всеки дом, като изпълняват различни битови и комични сцени.

В село Маломирово децата също пресъздадоха обичаят Кукеровден около Сирни Заговезни, със своите учителки Кера Йорданова и Стелияна Янакиева. Прескачаха огън и „хамкаха“ халва за здраве.

Децата от група „Звънче“ с голяма радост се превъплатиха в ролята си на кукери, радваше ги звънът на хлопките, както и пъстротата на кукерските маски, изработени от учителки от детската градина –  последните маски направиха Пенка Стоянова и Стойка Шидерова, като всички колеги се включиха с направа на реквизит за маските. На висока дървена конструкция ,  залепиха върху бяла основа лъскави парчета плат, мъниста, огледалца, пискюли, ръчно изплетени дантели, за да се получи красивата и плашеща кукерска маска. Децата изпълниха ритуално кукерски хоро, отправяха наричания за здраве и плодородие, радост и благополучие в нашата градина, града и  и общината. Раздрънкваха хлопките на кръста и прогонваха лошите сили и тъмната, дълга зима, даваха път на пролетта и пробуждането на природата. Пресъздадоха оране с истинско дървено рало, сеитба , като вземаха с пълни шепи зърно от дървена крина. В края на страховития ритуал, децата-кукери свалиха своите маски, за да видят всички деца от детската градина, че са деца, като тях, но от подготвителната група , че всички изпълняват роли. Момичетата бяха подготвили стихчета за празника.

Всички действия на момчетата-кукери, се извършваха под звуците на гайда – бързите и бавни мелодии въздействаха  и докоснаха сърцата на всички присъстващи. Благодарим на Захари Янакиев – майстор, гайдарджия, който допълни великолепно кукерския обичай, запозна децата с гайдата – прекрасен български народен инструмент, радвал със звънките си звуци българите по различни поводи!

Благодарим на децата за успешното изпълнение на кукерския обичай, на родителите им за облеклото, на учителите  за труда и стремежите им да съхраняват и обогатяват българските  традиции! Всяко дете ще запази спомените за българските  обичаи и ритуали, ще ги предава, разказва  и изпълнява в определен етап от живота си! Така ще е жива българската традиция!


Статията е публикувана на 13 март 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА