Първи празник на на традиционната тракийска баница в Елхово

Публикувано преди 13 години  |  Общество, Снимки

В град Елхово за първи път се проведе празник на традиционната тракийска баница, в който ще вземат участие жители от всички населени места на Община Елхово. Основната идея за реализирането на празникът е популяризирането и съхраняване на българските традиции.

На празника присъства заместник-областния управител на град Ямбол г-жа Нели Кадиева, проф. Денчев – почетен гражданин на град Елхово, както и домакина на това празненство – кметът на град Елхово г-н Петър Киров.

По време на официалното откриване проф. Денечв връчи на кмета на община Елхово грамота и почетна значка на Съюза на народните читалища. Високото отличие са дава на г-н Петър Киров за приносът му към развитието на читалищното дело в страната и нашата община. С тази награда бяха удостоени само още четирима кмета в страната, а именно кметовете на София – Йорданка Фандъкова, Плевен – Найден Зеленогорски, Бургас – Димитър Николов и Поморие – Петър Златанов.

Празникът премина при огромен интерес от страна на граждани и гости на град Елхово. Над 30 вида баници, приготвени по автентични, традиционни рецепти и фолклорни изпълнения на самодейци от града заслужиха възторга на присъстващите.

Традиционното облекло на населението от югоизточния район на българските земи от края на 19 век бе представено на дефиле подготвено и представено от Специализиран етнографски музей Елхово.

С хумористичен тематичен разказ по Чудомир, наречен „Недопечената баница“, се представи г-жа Вела Попова, дългогодишен театрален самодеец в читалището, а децата от детско – юношески танцов състав „Яница“ към общински детски комплекс се представиха с два танца от своя богат репертоар. С народни песни и хора публиката зарадваха и оркестърът за народна музика към читалището със солистки Кичка Панайотова и Снежана Делчева.

Община Елхово и читалище „Развитие“ организираха този празник с идеята да се възстановят българските ритуали, да се възвърне приемствеността от младото поколение, да се възстанови автентичността на българските семейни обичаи от българския календар. Целта на организаторите бе да бъде представено уникалното разнообразие от баници по елховския край. Идеята е заедно с кулинарното разнообразие да се онагледи бита и културата на местните общности, занаятите и фолклора, миналото и бъдещето.

За акцент на празника бе избрана баницата, заради нейното трайно присъствие на трапезата на българина през всички сезони като делнично и празнично ястие, част от обредния цикъл. Организаторите поставиха началото на традиция – символ на единението и съгласието, мост между миналото и настоящето, който да събира хората и да ги зарежда с обич и родолюбие. Участници от почти всички села и град Елхово представиха своите баници в подредените за тази цел павилиони. На живо бе направена демонстрация за приготвяне на тракийска баница.

За зрителите бяха приготвени специални брошури съдържащи рецептите и начинът на приготвяне на всички баници , които участваха в конкурса.

Изложените баници бяха дегустирани и оценени от комисия в състав: проф. Стоян Денчев, г-жа Живка Кафеджиева – зам. Кмет на община Елхово, г-н Върбан Върбанов – секретар на читалище „Развитие“ и г-жа Мара Делчева – местен производител.

Големите награди на Съюза на народните читалища отидоха при с. Малък манастир, с. Чернозем – дом за стари хора и читалище „Развитие“ за организация. Голямата награда на кмета на община Елхово г-н Петър Киров взеха участниците от НЧ „Възраждане“ – с. Изгрев. Наградата на читалището отиде при г-жа Пенка Кючукова за демонстрация. Присъдени бяха още много награди в различни категории: за най – автентична, най – многолистна, най – традиционна, най – вкусна, най – атрактивна и други баници. Участниците получиха почетни грамоти и парични награди осигурени от община Елхово и Граничен комплекс „Изгрев Ад“ – с. Лесово.
[nggallery id=“190″]


Статията е публикувана на 17 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА