Oсветиха 22- метров Християнски кръст край Болярово

Публикувано преди 13 години  |  Общество, Снимки

На най- високото възвишение до град Болярово в местността Баах тепе днес беше осветен 22- метров Християнски кръст. В него е е вградена частица от Светия кръст, дарена от Сливенският митрополит Иоаникий.

Кръстът се вижда от четирите посоки, а в подножието на хълма се намира град Болярово. Мястото където е поставен, е натоварено още в древността със сакрални и свещени функции. Идеята за издигането на кръста е на семейство Вяра и Методи Маджарови, които са осигурили средствата за строителството. Проектът за Кръста е дарение от инж. Иван Христов, родом от Елхово, който е брат на Директора на елховския Етнографско-археологически музей Елхово – Христо Христов.

Това е символ на обединението, всички българи да се обединим, да се върнем към нашите изконни традиции, към нашата изконна вяра и по този начин, смятам че ще станем по- силни и по-добри, каза Методи Маджаров. Проектантът инж. Иван Христов, сподели че това е първият кръст, който проектира и се надява да не е последния.

Кръстът беше осветен от Сливенският митрополит Иоаникий, който се обърна към хилядното множество: Надеждата е винаги във вярата, а любовта ги възпламенява за един по-добър и благочестив живот.

Кметът на Болярово Христо Христов, който прие идеята на дарителите присърце, още преди няколко години, сега с вълнение заяви: Живеем в трудно време, когато не рядко законите на хармонията, братството и човечността биват брутално погазвани. Нека този вековечен символ на вярата, олицетворяващ кръстната смърт на спасителя Христос, ни напомня непрестанно от далеч, колко преходно е всичко в живота. Ето защо трябва да наситим всеки миг от него с добротворство, милосърдие и обич. До два месеца ще бъде направено и осветлението на кръста, а през следващата година до него ще бъде изграден и параклис.

На церемонията присъства кандидатът за президент, издигнат от БСП Ивайло Калфин. Той дари икона на Св. Димитър на църковното настоятелство в Болярово.

От днес нататък местността Бах тепе става свято място, не само за Болярово, а за всички българи, каза Калфин Когато погледнем кръста, който ще се вижда от много далеч, всички ще се сещаме за християнството, за православието. Ивайло Калфин допълни, че православието ще продължи да бъде тази водеща светлина, която ще дава вяра на всички. Надявам се, че всеки, който види този кръст ще почувства българското, българщината. Ще почувства, че ние сме един народ, който винаги е бил силен, когато е бил заедно. Не трябва да забравяме тези принципи нито за миг, каза още Ивайло Калфин. [nggallery id=“191″]


Статията е публикувана на 17 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА