Снимки: Учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово се срещнаха с българския музикант и композитор Хайгашод Агасян

Публикувано преди 5 години  |  Образование, Снимки

На 19 април 2019 г. в 15.00 часа учениците от ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово имаха възможност да се срещнат с българския музикант и композитор от арменски произход Хайгашод Агасян.

Децата с трепет очакваха тази среща. Проведеният учебен час беше изпълнен с топли думи, приятелски послания, нови запознанства, докосване до музиката на чичо Хайго. Песните му, любими и познати за децата, изпълваха залата. Всички присъстващи потънаха в магията на музиката, слушаха, пяха и танцуваха заедно с любимия композитор. А той представи песните: „Празник без предели“, „Хей, приятелю, здравей!“, „Крокодил“, „Страна на доброто“, „Смело зайче“, „Голямо междучасие“, „Трудна възраст“, „Бал на мишките“, „Интернет“, „Има няма страшно“, „Баба Яга рок“ и „Светът е хубав“.

В края на срещата децата получиха автографи.

Хайгашод Агасян e rоден е на 28 януари 1953 г. във Варна. През 1978 г. завършва специалност „цигулка“ при проф. С. Магнев, а през 1980 г. майсторски клас „камерна музика“ при проф. О. Станчев в Българска държавна консерватория в София. Специализирал „камерна музика“ във Франция и Унгария (1977¬-80 г.). От 1979 до 1991 г. е оркестрант в „Народен театър за младежта“, а от 1991 г. е оркестрант и композитор в театър „Възраждане“ в София. Свири в различни симфонични и камерни оркестри. Неговото запознанство в Младежкия театър през 1981 г. прераства в дългогодишно сътрудничество с Недялко Йорданов. Участва като автор на музиката и актьор в много от постановките му, пише песни по негови стихове, акомпанира му на концерти в България и зад граница. Създава някои от най-популярните песни на българската поп музика. Освен поп песни, пише също така песни за деца, поп музика и театрална музика. Повечето от детските песни на Агасян се превръщат в шлагери. Сътрудничи с Юри Ступел (дует „Българче“).

Хайгашод Агасян е автор на театрална и филмова музика, на забавни песни за възрастни и деца, много от които добили широка популярност.

През 1993 г. печели голямата награда на „Златният Орфей“, а на следващата година – първа награда от същия фестивал. Носител е и на наградата на фондация „Димитър Вълчев“ за театрална музика. Носител на награди от „Сладкопойна чучулига“, „Бургас и морето“, Младежки конкурс за забавна песен, Конкурс за детски песни на БНТ, Пролетен радио конкурс и др.

Бил е жури в конкурса „Сарандев“ в град Добрич през 2016 г. Сред изпълнителите на неговите песни са Михаил Белчев, Искра Радева, Стефка Оникян, Деян Неделчев, ВГ „Домино“, Митко Рупчев и Бойко Неделчев.

А през април 2019 година е председател на журито на песенния конкурс „Цветен камертон“ в гр. Сливен.


Статията е публикувана на 25 април 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА