Снимки: Дълго Великденско хоро се изви на площада в град Елхово

Публикувано преди 5 години  |  Общество, Снимки

На Великден, 28 април, на централния площад пред сградата на общината се състоя деветото издание на традиционното Великденско хоро под надслов „Великден заедно – звуци и ритми”, организирано от ТС „Цветница” при НЧ „Развитие – 1893”. Празничното хоро бе наблюдавано от стотици жители и гости на Елхово, както и от кмета на Община Елхово Петър Киров.

Събитието стартира за първи път през 2011 година и вече години наред събира жители и гости на града, за да направи големия християнски празник още по – цветен, пъстър и вълнуващ.

В този празничен ден Елхово се изпълни с шарки и багри от пъстри носии, огласи се от звуците на богатата и необятна българска народна музика, придружена със сложни и изящни стъпки, които танцьорите демонстрират.

В тазгодишното великденско хоро „Великден заедно – звуци и ритми 2019” се включиха танцовите състави и  клубове „Цветница” , „Хайде на хорото”, „Веселие” и „Младо тракийче”. Началото поставиха децата от ДЮТС „Яница” при ЦПЛР ОДК Елхово.

За поредна година се представиха хора от различни фолклорни области – Щеркольова, Четворно, Батута, Ситно шопско, Граовско, Ляво хоро и Бучимиш. Веднага след това, участници, жители и гости се хванаха заедно, за да изиграят най – разпространените Право, Еленино, Дайчово, Бяла роза, Пайдушко, Трите пъти, Дунавско и други хора.

Инициаторите на  това празнично събитие определят танца като начин да се върнем към истинските си корени. Идеята е на този свят празник да се съберем, да се хванем за ръце, да покажем българското, да почерпим сила от нашето стародавно хоро, за да бъде по-добър животът ни.


Статията е публикувана на 28 април 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА