Търговци в региона ни масово не издават касови бележки

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Над 300 проверки за спазване на данъчното и осигурителното законодателство извършиха от началото на лятото досега мобилни екипи от отдел „Проверки” при НАП- Ямбол, съобщиха от приходната администрация. Целта на проверката е да се установи спазва ли се работното време, коректни ли са сключените трудови договори на наетите лица, какви са реализираните обороти и най- вече да установят отчитат ли търговците извършените продажби в късните вечерни часове. Обект на акциите са били заведения за обществено хранене, питейни заведения, магазини за хранителни стоки, аптеки , игрални зали, складове на едро. В 11 от случаите е установено нарушение на Наредбата за касовите апарати и са съставени актове за неиздаване на касов бон или липса на регистрирано фискално устройство.

Честа практика е търговци, които през деня са издавали касови бележки, в късните часове на денонощието да не маркират продажбите си. Освен наложените парични глоби всички търговци нарушители са задължени да свържат предсрочно касовите си апарати с информационната система на НАП. Засиленото присъствие на данъчните инспектори и проверките ще продължат до края на годината, включително и в почивните дни. В хода на проверката е установено също, че 227 от наетите лица работят на непълен работен ден под 8 часа.коректни ли са трудовите договори предстои да установи Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” -Ямбол.

Сигнали за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки всички жители на област Ямбол могат да подават на телефон 686 125 в Офиса на териториалната дирекция, а така също и чрез информационния център на НАП на телефон 0700 18 700.


Статията е публикувана на 19 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА