Първо официално посещение на Посланика на Норвегия в Ямбол

Публикувано преди 13 години  |  Общество

При първото си официално посещение в Ямбол по покана на областния управител Таня Димитрова, посланикът на Кралство Норвегия Н.Пр.Тове Скарстейн подчерта удовлетворението си да види един реализиран проект, финансиран от норвежкото правителство. Посланикът има възможността да види как действа системата ГИС в община Ямбол. „При следващо мое посещение бих се радвала да видя реализиран още един проект“, коментира Н.Пр. Тове Скарстейн.

По време на работната среща с областния управител и заместник областните управители Нели Кадиева и Димитър Иванов бяха обсъдени различни възможности за разработване и финансиране на проекти чрез финансовия механизъм на страните от европейското иконимическо пространство.

Областният управител заяви готовността на Област Ямбол да развива по-активни връзки с Норвегия в областта на културата, бизнеса и туризма. Посланикът бе впечатлена от културно-историческото наследство на региона, с което я запознаха областният управител и нейните заместници.

Н.Пр.Тове Скарстейн успя лично да се запознае с експонатите на Регионален исторически музей – Ямбол и коментира възможностите за популяризирането на културно-историческите забележителности на региона в своята родина.

При посещение то си в Регионална библиотека „Георги Раковски“ посланикът направи дарение на избрани норвежки автори в превод на български и пожела те да станат любими на ямболските читатели.

Особено вълнуваща беше срещата на Н.Пр. с младите хора от Младежки дом – Ямбол. Тяхната енергия и желание да възродят своя дом заразиха и официалните им гости. Там посланикът разгледа и новия технически проект за реконструкция на сградата.

Кулминацията на посещението беше емоционалната среща с групата приятели на Норвегия в Ямбол.


Статията е публикувана на 21 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА