ElhovoNews.info празнува 1 година от своето създаване

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Точно преди 1 година на 26 септември 2010 година, бе публикувана първата статия в нашата електронна страница ElhovoNews.info, а два дни по-късно и регистрирано името ElhovoNews.info. Разбира се интерфейса и функционалността на тогавашната версия на сайта, се различава коренно от сегашната. Това се дължи на непрекъснатите подобрения и промени във функционалното действие на сайта, които сме правили до днес с цел улеснение на нашите потребители.

Самата идея и концепция при създаването на уеб страницата бе просто да събира новини и информация от местните, регионални и национални медии във формата на любителски блог и в никакъв случай, не сме имали намерения да се превръщаме в самостоятелна медия, в която повечето материали ще се подготвят от нас и нашия екип. ДА, ама НЕ, както би казал известния с тази реплика български журналист Петко Бочаров.

Само месец след създаването си, фен страницата ни във Facebook наброяваше около 250 потребителя, средно дневно бяхме четени от около 300 уникални потребителя, а самите индивидуални отваряния на страницата ни бяха около 1000 на ден, а до този момент имахме само 120 публикации, които бяха явно достатъчно да предизвикват интересът на Интернет обществото в Елхово.

Всичко това ни накара да се опитаме да реализираме ElhovoNews.info във вида, в който се представя в момента. Именно за това година по-късно страницата ни във Facebook доближава около 2000 потребителя, от които 95% ежемесечно активни, а средно дневните ни уникални посещения наброяват 1700 потребителя, като през последните две седмици, вероятно поради комбинацията от първи учебен ден и приближаващите избори, на няколко пъти надвишихме дори 2200 уникални потребителя или над 5400 индивидуални отваряния дневно. Ако сравним всички тези цифри ние многократно надвишаваме тиражите на дори няколко уж национални вестника. Само за равносметка Вестниците „24 часа” и „Труд” са дневен тираж около 40 000 -50 000 хиляди или около 20 пъти по малко от уникалните посещения на ElhovoNews.info, а нашия потенциален потребителски обхват е около 300 пъти по-малък. Нека още и да добавим към всички тези цифри и съпоставяния, че според служба ГРАО, в град Елхово живеят малко над 10 000 души или ежеседмично приблизително 35-40% от жителите на град Елхово четат ElhovoNews.info. Разбира се немалка част от нашите читатели отдавна не живеят в град Елхово и не фигурират в статистиките на ГРАО.

Любопитен факт е, че 62% от посетителите в сайта са жени и само 38% са мъже. Възрастовата група от 25 до 34 години е най-активната, като общия брой посетители в тази възрастова група е 32%, следвана от възрастовата група 18 до 24 години с 26%. Потребителите над 55 годишна възраст са по-малко от 4%, което отговаря и на световната Интернет статистика и не е никаква изненада за нас.

Графична визуализация на посетителите в ElhovoNews.info по пол и възраст.

Посещенията ни от чужбина само през последните 30 дни, които принципно са и ежедневие идват от страните САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Русия, Холандия, Испания, Исландия, Гърция, Румъния, Турция, Италия, Швейцария, Словакия, Полша, Беларус, Украйна и Норвегия. Сайта също има и посещение от екзотичните страни като Япония, Тайван, Индонезия, Китай, Бразилия, Мексико, Сирия, Сенегал, Никарагуа, където вероятно живеят хора свързани по един или друг начин с град Елхово.

За една година общия брой индивидуални отваряния на страницата ни е близо милион (2800 средно дневно), а хитовете (или отделните кликове по страницата) се равняват на над пет милиона (14 000 средно дневно).

За изминалата година успяхме да подготвим и представим близо 2000 публикации, от които 95% с регионален характер. Винаги сме се стремили да предоставяме новините по обективен и коректен начин, като и да избягваме налагането на авторско мнение или коментари от личен характер, но когато това се е налагало, и когато сме се чувствали длъжни сме го правили.

За изминалата година опитахме да разчупим общоприетото схващане че една Интернет страница за новини има само стандартно изглежда текст и картинка. Именно за това сме Ви предоставяли около 300 различни статии, към които е било приложена и професионално заснети фото репортажи, както и неколкократно добавяни видео репортажи, а също така и видео интервюта с известни и интересни личности, които по един или друг начин са били свързани с Елхово.

За година работа успяхме да излъчим видео интервюта заснети от нашата камера с Президента на Република България Георги Първанов, със зам. Министър Председателя на Република България и Финансов Министър Симеон Дянков, бившия вече Министър на регионалното развитие и благоустройство Росен Плевнелиев, Министъра на образованието и науката проф. Игнатов, Министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Донечев, кметът на община Елхово Петър Киров, великата българска и елховска актриса Вела Попова, изследователя и археолог Даниела Агре, Директора на Етнографско-археологичен музей – Елхово Христо Христов, както и още други личности, които по някакъв начин са били свързани със събития от град Елхово през изминалата година.

Най-големия ни успех през тази година бе 3-то място в конкурса „Български награди за уеб 2011”, в раздел новинарски електронни медии, който се организира от Българска уеб асоциация. В този конкурс ElhovoNews.info изпревари национални новинарски медии, като Actualno.com, Livenews.bg, Luxmedia.bg, а само страниците на dnevnik.bg и btv.bg изпревариха ElhovoNews.info или поне така реши авторитетното жури, сред които се отличаваха имената на Програмния Директор на Дарик радио Константин Вълков, Управителя на DarikWeb Людмил Кърджилов, журналистът познат от предаването Сеизмограф по bTV Светла Петрова, Програмирания директор на БНР – Стефан Радованов, Мария Стефанова, която доскоро оглавяваше СЕМ и която единствено определи ElhovoNews.info за победител според нея в конкурса, както и много други колеги журналисти.

През изминалата година, имахме възможността да говорим лично с много наши читатели, от които разговори разбираме, че имаме огромната подкрепа и разбиране дори и тогава, когато се допускат технически и граматически грешки в изписването на някой статии. Жалкото е, че все още е трудно да накараме някой институции в града, да ни информират своевременно за случващите се събития в поверените на тях институции, защото когато сме информирани ние, ще са информирани и читателите ни, както и гражданите на община Елхово. Надяваме се през следващата година на работа да променим точно това погрешно разбиране.

Считаме и твърдим, че във времето на информационни технологии град като Елхово трябва да има такъв сайт, от който хората да се информират по всяко време и от всяко удобно за тях място, защото в противен случай много от нещата, които се случват на метри от нас никога няма да ги разбираме, а всъщност малките новини край селата на София и по-големите градове, ще бъдат нашите новини, които по никакъв начин нито пряко, нито косвено ни засягат.

Екипът на ElhovoNews.info желае на всички свои читатели много здраве и успех всички начинания!


Статията е публикувана на 26 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА