На живо десето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Община Елхово е сред водещите с подадени заявления от граждани на ЕС за участие в местния вот

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Общо 248 граждани на държави от ЕС са подали заявления, че ще гласуват на местните избори в България. Те ще избират кметове и общински съветници в общо 89 населени места. Най-голяма част от тях са в общините Елхово, Дряново, Тополовград и Поморие.

В община Елхово са подали заявления общо 30 души или това се равнява на близо 10% от всички граждани в Република България. Най-много заявления са подадени за село Бояново – 10 души, следвано от село Мелница 8 души, Маломирово и Лесово с по 4 души и в град Елхово има получени заявления на двама души. Предимно гражданите са поданици на Великобритания, което е и разбираемо тъй като община Елхово бе водеща в бума на продажбите на селски имоти на чужденци от британски произход от преди няколко години.

Любопитен факт е, че петима британци но не в община Елхово са изразили желание да се включат в местния вот според данни на ЦИК. Петимата кандидати за общински съветници нямат българско гражданство. Европейското законодателство позволява всеки гражданин на страна от ЕС да гласува и да се кандидатира за местните избори в държавата, в която живее.


Статията е публикувана на 29 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА