Мъжката певческа група към читалище „Възраждане” – Болярово, отново с първа награда

Публикувано преди 13 години  |  Общество

На 22 септември 2011 година(Денят на обявяването на независимостта на България) в град Гурково се проведе 12-тия фестивал за стари градски, народни песни и танцови състави „С песните на Билчин юнак през вековете”.  Взеха участие представители от цялата страна: от града домакин Гурково, Болярово, село Ветренци община Велико Търново, пенсионерски клуб от град Шивачево, село Медани община Лясковец, Сливен, Нова Загора, Мъглиж, град Шипка и др.

Фестивалът е организиран под патронажа на Кмета на Община Гурково инж. Стоян Бонев със съдействието на читалище „Войвода Генчо Къргов” – Гурково. Участието във фестивала е доброволно. Условията дават възможност да се изявяват групи, дуети, солови изпълнители и танцови колективи. Певческите и танцовите колективи представят най-много по 2 изпълнения до 10 минути, дуетите и соловите изпълнители по 2 изпълнения до 5 минути, а цялостно участие на читалищата – до 20 минути.

Първото издание на фестивала се провежда през 2000 г. Идеята е дадена от група инициативни общественички от град Гурково. Главната цел на фестивала „С песните на Билчин юнак през вековете” е да бъдат развивани, популяризирани и съхранени старата градска, народната песен и танците и да се поддържат културните взаимоотношения между самодейните колективи от региона и страната.

Мъжката певческа група към читалище „Възраждане 1912” с ръководител Мария Христова заслужено получи първо място, както и много аплодисменти от публиката. Те взеха участие във фестивала с изпълнението на две песни – „ Прочу се Странджа планина” и „Радина стара майчица”. Както винаги изпълненията им бяха великолепни и напълно си заслужиха аплодисментите. Освен парична награда, получиха и грамота за участие и сувенир. Не без заслуга за това е и ръководителката им госпожа Христова, която от години се радва с тях на заслужени първи и големи награди. Почти е нямало участие на мъжката певческа група, от което да не се върнат с награда и се надяваме,че и в бъдеще им предстоят още много успехи на сцена- из страната ни, а защо не и в чужбина?

Благодарим ви, момчета,че отново накарахте община Болярово да се гордее с вас и успех за в бъдеще!


Статията е публикувана на 29 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА