На живо десето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Започна изпълнението на проект „GATE 2 TOUR“ на Областна администрация

Публикувано преди 13 години  |  Общество

С официална пресконференция пред медии и заинтересовани лица в Областна администрация – Ямбол се постави старта на изпълнението на проект „GATE 2 TOUR: Интегрирано развитие на културно-историческия туризъм в трансграничния регион на Ямбол – Странджа – Одрин” по ИПП Програма за трансгранично сътрудничество България – Турция. Проектът е разработен от Областна администрация, в партньорство с Асоциацията на младите предприемачи в Одрин и цели да подобри условията за културно-исторически туризъм в региона, сближавайки общностите от двете страни на границата и повишавайки качеството им на живот.

Продължителността му е 12 месеца, а общата стойност на субсидията – 98 005 евро, от които 83 304,19 евро – европейско финансиране.

На представянето присъстваха заместник-областният управител на Ямбол и ръководител на проекта Нели Кадиева, Хакан Инджи – представител на турския партньор и координатор публични събития, екипа на проекта от българска страна, начело със Стефан Бакърджиев – директор на Регионален исторически музей – Ямбол и координатор археологически дейности.

Заместник областният управител представи подробно основните цели и дейности на проекта. В центъра му е разработването на съвместна стратегия и пилотен модел за защита, социализация, ефективно използване и управление на два исторически паметника, включително чрез разработване на необходимите проекти за това – Манастир в село Воден и Долмен в Лалапаша, съвместно с археолози, архитекти и специалисти от двете страни. Предвижда се разработване на проекти за тяхната реставрация и социализация, създаване на мрежа от експерти, провеждане на проучване и анализ, както и организиране на международна конференция в Одрин, посветена на начините за стимулиране на туризма в региона. Чрез създаването на проект за работен археологически лагер ще се привлекат младежи и археолози от двете страни, а чрез интернет платформата “GATE 2 TOUR” избраните исторически обекти ще бъдат популяризирани пред широката общественост.

„Нашата област е съвсем близо до морето, затова ще направим всичко възможно чрез туристическите агенции и новите информационни технологии да привлечем максимален брой туристи към нашия регион”, подчерта г-жа Кадиева, като допълни, че потокът от хора ще съживи и най-отдалечените райони край границата.

Стефан Бакърджиев от своя страна коментира, че заедно с откритите мощи на Йоан Предтеча в Созопол, Манастирът край Воден и Долменът в Лалапаша могат да се превърнат в основна дестинация за поклоннически туризъм, който по неговите думи привлича най-платежоспособната група туристи.

Увереността си в успеха на начинанието изрази и Хакан Инджи – представител на Асоциацията на младите предприемачи в Одрин. „Културно-историческото наследство е най-добрият ресурс на трансграничния регион и ние трябва да се възползваме от него”, заяви той.


Статията е публикувана на 29 септември 2011

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА