Партньорите по трансграничния проект на община Елхово, представиха проекта на тяхна територия в Одрин

Публикувано преди 13 години  |  Общество, Снимки

Преди по малко от месец на 13 Септември в Елхово бе представен проект „Създаване на условия за отдих, спорт и туризъм в градовете Едирне и Елхово” по програма за трансгранично сътрудничество между България и Турция, съфинансирана от Инструмента за пред присъединителна помощ.

В град Одрин бе представен проекта пред Турската общественост, на което представяне бе и ВрИД кмет на община Елхово г-жа Пепа Кючукова, както и г-жа Мария Никова, която представи проекта в град Елхово. На събитието, което се проведе в парка около град Одрин присъстваха още високопоставени гости от Турска страна, а именно Валията за област Одрин г-н Гьокхан Сьозер (губернатор с много по-големи правомощия спрямо нашите областни управители), представител на Министерството на европейските въпроси на Република Турция Ахмед Юджел, както и Тюлай Айвайчичеги – директор на Одринска асоциация за услуги на населението, която бе на представянето на проекта в град Елхово преди по-малко от месец. От българска страна още бе г-н Кирил Гератлиев – главен Директор на Дирекция „Управление на териториалното сътрудничество“ към Министерството на регионалното развитие и благоустройство на Република България.

С кратка мултимедийна презентация домакините от Република Турция представиха дейностите, които са заложени по проекта в парка, който се намираше в непосредствена близост до мястото, където бе представен проекта, а именно по поречието на река Марица край град Одрин. В презентацията бяха включени красиви 3D проекти на бъдещите игрища за плажен волейбол, алеи за разходка, къмпинг зони, велоалеи, които ще бъдат изградени.

След самото представяне всички гости имаха възможността да посетят всички места, където има предвидени дейности по трансграничния проект. Любопитен факт бе огромното присъствие на турски медии на това представяне, а именно две национални телевизии на нашата съседка, както и около десетина фотографа на различни печатни и електронни издания.

Припомняме Ви, че по същия проект има предвидени дейности, които ще се извършат в град Елхово. Дейностите по проекта в община Елхово предвиждат инвестиционни мерки свързани с благоустрояване на предпарково и парково пространство (край стария въжен мост)и етап втори: оформяне на три спортни площадки – за баскетбол, за тенис и за футбол на малко поле, като се възстановят и довършат настилките и пейките, предвижда се ново осветление и съответното оборудване със спортни уреди. Всички игрища следва да се оградят с ажурна ограда. Растителността около тях се ревизира с цел запазване на годните видове, предвиждат се и нови дървесно-храстови видове, като по този начин се оформя съответния подходящ фон, необходим особено за тенис-игрищата. Предвиждат се нови пейки и нова растителност в три самостоятелни рекреационни къта, разположени в тревната площ до основната алея. Съществуващата пешеходна алея се възстановява, като се предлага обособяването и като велоалея със съответното маркиране. Изграждане на кей за лодки във връзка с развитието на воден туризъм в общината. Ще се закупят кошчета за смет. баскетболни кошове, каяци, гребла, екипировка за каяк – спасителна жилетка и каска, футболни врати, мрежи за футбол, мрежи за тенискорт, стойки за тенис с обтегач и стойки за колела за велоалеята.

Дейностите по тези проекти трябва да приключат до края на 2012 година.


Интервю с Пепа Кючукова отсносно дейностите по проекта в Елхово


Интервю с Тюлай Айвайчичеги директор на Одринска асоциация за услуги на населението

[nggallery id=“212″]


Статията е публикувана на 5 октомври 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА