Ден на християнското семейство в ДГ „Надежда“ – Елхово

Публикувано преди 4 години  |  Образование

Какво е семейството?
Пристан от житейските бури.
Завръщане към себе си.
Извор на любов и подкрепа.
Спомени. И мечти.
И още толкова други неща…

21 ноември се отбелязва в празничния календар като Въведение Богородично или още Ден на християнското семейство и младеж. На този ден семейството се събира около трапезата, на която има вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка между всички в къщата, от най-стария до най-младия. Денят на християнското семейство е повод да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени – ние, семействата ни, домът ни. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме, затова посвещаваме този ден на своето семейство.

Всички групи в детска градина „Надежда” и техните възпитаници, заедно със своите семейства отбелязаха празника по свой си начин, изпъстрен с интересни събития, празнични тържества и много изненади.

Най-малките възпитаници на детската градина – децата от гр. „Звънче” направиха постер от семейни снимки и с радост показваха и разказваха за своите семейства, говориха за членовете на семейството, слушаха любими приказки, казваха хубави думи за семейството си. Родителите почерпиха звънчетата с вкусна питка. Всяко дете си тръгна от детската гпрадина с картичка подарък за своите семейства.

Децата от група „Щурче“ направиха постер „Обичам моето семейство, защото…“, като малчуганите разказаха как обичат да прекарват времето със своите близки. Изработиха картички с отпечатъка на детските ръчички, с които да благодарят на родителите си за грижите и обичта. По случай празника децата от група „Червена шапчица“ споделиха своята вкусна баница с малките Щурчета. Събраха се заедно като едно голямо и задружно семейство. А за следващата седмица са организирани забавни игри със семействата на децата.

„Днешните малки моменти стават утрешни безценни спомени” – с тези думи учителките от гр. „Маргаритка” приветстваха за „Добре дошли!” родителите в навечерието на хубавия празник. По случай Деня на християнското семейство те организираха мила празнична вечер с родителите, на която децата представиха забавно-музикална програма „На парти с животните”. Облечени в красиви костюми, с подходящи песнички и движения, те се превъплътиха в ролята на различни животни – пяха, танцуваха и се веселиха. Получиха, разбира се, много и заслужени аплодисменти, а майките, от своя страна ги изненадаха с лакомства и подарък за всяко дете. Имаше и  вкусна питка, която децата хапнаха с апетит.

Децата от гр.“Червена шапчица“ направиха постер на тема „Моето семейство е…“ Наши гости бяха майката на Ивайло – Мариета, Красимира – майка на Александър и майката на Дияна – Христина,  които направиха  красиви моливници за групата -подарък. А  Виктория под насоките и с помощта на своята баба Дора направи вкусна питка, която споделиха с техните по-малки приятели децата от гр. „Щурче”. Децата от групата поздравиха своите гости  с песента „Моето семейство“, а баба Дора от своя страна ги поздрави с песен посветена на Християнското семейство!

В група „Славейче” с учителки ст.учител Женя Михайлова, учител Ваня Недялкова и пом.възпитател Марияна Иванова беше топло, уютно и с аромат на хляб като в истински дом. В занималнята подредихме прекрасен битов кът с черги, везани възглавници, софра с трикраки столчета, носии и предмети от бита на нашите прародители. В тази прекрасна и уютна обстановка на гости при нас бе баба Катя, бабата на Светльо, която по неповторим и интересен начин ни показа как можем да замесим най-важното на трапезата на всеки българин още от стари времена – хляба. Всеки от нас помогна в направата на питката като подаваше продукти, преситихме брашно, точихме с точилката и мазахме с масло. Баба Катя ни разказа и показа уникален печат за хляб, предаван от поколение на поколение в тяхното семейство и превърнал се в стожер, проводник и пазител на традициите на фамилията от стари времена. Накрая печата украси и нашата питка. Благодарим на баба Катя за прекрасно прекараното време заедно и за вкусната питка.

Децата направиха постер, в който всеки записа по няколко красиви думички за своето семейство и нещата, които обичат да правят заедно.

По случай Деня на християнското семейство гост в група „Слънчо“ бе чичо Стоян – таткото на Анчо. Той разказа на децата за своята професия – пожарникар, припомни им правилата за поведение при пожар. Показа им средствата на труда, с които си служат – маски, въздушно-дихателен апарат, фенер, радиостанции и др. Децата го поздравиха със стихчета, които са научили за празника. Денят беше изпълнен с много емоции и приятни изживявания.

Честит празник мили семейства! Нека има любов и топлина под всеки покрив! Нека разбирателството и веселия смях огласят домовете ви и в тях цари хармония, споделени и щастливи дни!

ДГ „Надежда“ – Елхово


Статията е публикувана на 22 ноември 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА