Ден на християнското семейство в ДГ „Надежда“ – Елхово

Публикувано преди 4 години  |  Образование

Какво е семейството?
Пристан от житейските бури.
Завръщане към себе си.
Извор на любов и подкрепа.
Спомени. И мечти.
И още толкова други неща…

21 ноември се отбелязва в празничния календар като Въведение Богородично или още Ден на християнското семейство и младеж. На този ден семейството се събира около трапезата, на която има вино, топла питка и вкусна гозба. Така се чества здравата връзка между всички в къщата, от най-стария до най-младия. Денят на християнското семейство е повод да се замислим, да отворим душите и сърцата си за доброта, за да бъдем благословени – ние, семействата ни, домът ни. 21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме, затова посвещаваме този ден на своето семейство.

Всички групи в детска градина „Надежда” и техните възпитаници, заедно със своите семейства отбелязаха празника по свой си начин, изпъстрен с интересни събития, празнични тържества и много изненади.

Най-малките възпитаници на детската градина – децата от гр. „Звънче” направиха постер от семейни снимки и с радост показваха и разказваха за своите семейства, говориха за членовете на семейството, слушаха любими приказки, казваха хубави думи за семейството си. Родителите почерпиха звънчетата с вкусна питка. Всяко дете си тръгна от детската гпрадина с картичка подарък за своите семейства.

Децата от група „Щурче“ направиха постер „Обичам моето семейство, защото…“, като малчуганите разказаха как обичат да прекарват времето със своите близки. Изработиха картички с отпечатъка на детските ръчички, с които да благодарят на родителите си за грижите и обичта. По случай празника децата от група „Червена шапчица“ споделиха своята вкусна баница с малките Щурчета. Събраха се заедно като едно голямо и задружно семейство. А за следващата седмица са организирани забавни игри със семействата на децата.

„Днешните малки моменти стават утрешни безценни спомени” – с тези думи учителките от гр. „Маргаритка” приветстваха за „Добре дошли!” родителите в навечерието на хубавия празник. По случай Деня на християнското семейство те организираха мила празнична вечер с родителите, на която децата представиха забавно-музикална програма „На парти с животните”. Облечени в красиви костюми, с подходящи песнички и движения, те се превъплътиха в ролята на различни животни – пяха, танцуваха и се веселиха. Получиха, разбира се, много и заслужени аплодисменти, а майките, от своя страна ги изненадаха с лакомства и подарък за всяко дете. Имаше и  вкусна питка, която децата хапнаха с апетит.

Децата от гр.“Червена шапчица“ направиха постер на тема „Моето семейство е…“ Наши гости бяха майката на Ивайло – Мариета, Красимира – майка на Александър и майката на Дияна – Христина,  които направиха  красиви моливници за групата -подарък. А  Виктория под насоките и с помощта на своята баба Дора направи вкусна питка, която споделиха с техните по-малки приятели децата от гр. „Щурче”. Децата от групата поздравиха своите гости  с песента „Моето семейство“, а баба Дора от своя страна ги поздрави с песен посветена на Християнското семейство!

В група „Славейче” с учителки ст.учител Женя Михайлова, учител Ваня Недялкова и пом.възпитател Марияна Иванова беше топло, уютно и с аромат на хляб като в истински дом. В занималнята подредихме прекрасен битов кът с черги, везани възглавници, софра с трикраки столчета, носии и предмети от бита на нашите прародители. В тази прекрасна и уютна обстановка на гости при нас бе баба Катя, бабата на Светльо, която по неповторим и интересен начин ни показа как можем да замесим най-важното на трапезата на всеки българин още от стари времена – хляба. Всеки от нас помогна в направата на питката като подаваше продукти, преситихме брашно, точихме с точилката и мазахме с масло. Баба Катя ни разказа и показа уникален печат за хляб, предаван от поколение на поколение в тяхното семейство и превърнал се в стожер, проводник и пазител на традициите на фамилията от стари времена. Накрая печата украси и нашата питка. Благодарим на баба Катя за прекрасно прекараното време заедно и за вкусната питка.

Децата направиха постер, в който всеки записа по няколко красиви думички за своето семейство и нещата, които обичат да правят заедно.

По случай Деня на християнското семейство гост в група „Слънчо“ бе чичо Стоян – таткото на Анчо. Той разказа на децата за своята професия – пожарникар, припомни им правилата за поведение при пожар. Показа им средствата на труда, с които си служат – маски, въздушно-дихателен апарат, фенер, радиостанции и др. Децата го поздравиха със стихчета, които са научили за празника. Денят беше изпълнен с много емоции и приятни изживявания.

Честит празник мили семейства! Нека има любов и топлина под всеки покрив! Нека разбирателството и веселия смях огласят домовете ви и в тях цари хармония, споделени и щастливи дни!

ДГ „Надежда“ – ЕлховоСтатията е публикувана на 22 ноември 2019

РЕКЛАМА

РЕКЛАМА


НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Вашингтон наложи санкции на заподозрени в трафик на фентанил
Американското министерство на финансите наложи санкции на общо 28 лица и организации, участващи в глобалната търговия с ...
Сърбия започна да изтегля войските си от границата с Косово
Съединените щати потвърдиха снощи, че Сърбия е започнала да изтегля войските си от границата с Косово, предаде ...
Нигерия ще изстрелва изкуствен спътник
Д-р Халилу Шаба, генерален директор на Националната агенция за космически изследвания и развитие на Нигерия (NASRDA), заяви, ...
Русия няма да пуска в страната молдовци, подстрекавали антируски настроения
Руското министерство на външните работи днес съобщи, че е привикало посланика на Молдова, предаде Ройтерс, цитирана от ...
60 дни затвор за швейцарец, нарекъл журналистка "дебела лесбийка"
Групи за правата на ЛГБТ общността приветстваха 60-дневната присъда, която швейцарски съд произнесе за крайнодесния писател и ...
Киев ще укрепва Харковска област срещу руските атаки
Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова за укрепване на Харковска област срещу руските атаки, след като посети ...
Пхенян критикува стратегията на САЩ за оръжията за масово унищожение
Северна Корея разкритикува новата стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение на САЩ, които описват изолираната ...
Републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен от поста председател на долната камара на Конгреса
Републиканецът Кевин Маккарти бе отстранен от поста председател на долната камара на Конгреса, като това доведе до ...