Документалната „приказка” за циганите в блок 20 по HBO

Публикувано преди 14 години  |  Общество

Документалната „приказка” за циганите в блок 20 в гр. Ямбол на режисьорката София Тзавелла и АгитПроп, заснета с НВО финансиране, бе показана още в началото на лятото, пред-премиерно в рамките на 8мия Международен фестивал за късометражно кино в Балчик. “Важно е как се разказва една история, това я прави скучна или интересна, а “Хотел Рай” е една позната история, разказана по нов, вълнуващ начин”, каза още журналистът от bTV Канна Рачева.

Това е „разказ” за легендарния блок в Ямбол. Погледът е отвъд клишетата, най-малкото защото снимачният екип, начело със сценариста и режисьора София Тзавелла, прекарва 10 дни в „хотела“. „Много е лесно да кажеш – ето я мизерията, ето ги циганите, те нищо не правят и т.н. Не е точно така. В крайна сметка всичко е резултат от този експеримент по времето на комунизма – да се интегрира гетото по този безумен начин в панелни блокове. Тези хора също търсят някакво щастие, имат мечти, младите се обичат, женят се – такива работи може да се видят във филма. То е ужасно абсурдно – мизерията, в която живеят, но сме се опитали да покажем какво има зад нея“.

Самия филм имаше и премиера още на 1 юли 2010 година по HBO. За тези които са порпуснали филма можете да го гледате тук.


Статията е публикувана на 28 октомври 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА