Документалната „приказка” за циганите в блок 20 по HBO

  2 463 | Публикувано преди 11 години  | Общество

Документалната „приказка” за циганите в блок 20 в гр. Ямбол на режисьорката София Тзавелла и АгитПроп, заснета с НВО финансиране, бе показана още в началото на лятото, пред-премиерно в рамките на 8мия Международен фестивал за късометражно кино в Балчик. “Важно е как се разказва една история, това я прави скучна или интересна, а “Хотел Рай” е една позната история, разказана по нов, вълнуващ начин”, каза още журналистът от bTV Канна Рачева.

Това е „разказ” за легендарния блок в Ямбол. Погледът е отвъд клишетата, най-малкото защото снимачният екип, начело със сценариста и режисьора София Тзавелла, прекарва 10 дни в „хотела“. „Много е лесно да кажеш – ето я мизерията, ето ги циганите, те нищо не правят и т.н. Не е точно така. В крайна сметка всичко е резултат от този експеримент по времето на комунизма – да се интегрира гетото по този безумен начин в панелни блокове. Тези хора също търсят някакво щастие, имат мечти, младите се обичат, женят се – такива работи може да се видят във филма. То е ужасно абсурдно – мизерията, в която живеят, но сме се опитали да покажем какво има зад нея“.

Самия филм имаше и премиера още на 1 юли 2010 година по HBO. За тези които са порпуснали филма можете да го гледате тук.Статията е публикувана на 28 октомври 2010
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Снимки и видео: Патронен празник на ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово
На 02.12.2021 г. ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово, отбеляза своя патронен празник – 135 години ... прочети още »
Всички ученици се връщат в клас при тестване веднъж седмично
Учениците се връщат в клас при тестване веднъж седмично. Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването д-р ... прочети още »
В област Ямбол се е повишил интересът към ваксинация с бустерни дози
В област Ямбол се отчита повишен интерес към поставяне на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19. През ... прочети още »
До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка ... прочети още »
Днес е Световният ден за борба със СПИН
За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година ... прочети още »
В Одрин отбелязаха 1 милион туристи за алъш-вериш от България само за тази година
Колкото повече олеква турската лира спрямо българския лев, толкова повече туристи от България идват на пазар в ... прочети още »