Начало на дейности в ДГ“Надежда“, по проект „Ръка за ръка, в полза на децата“, към ЦОИДУЕМ

Публикувано преди 3 години  |  Образование

През месец ноември 2019, стартираха дейностите по проект „Ръка за ръка, в полза на децата“, финансиран от ЦОИДУЕМ. Проектните дейности ще се реализират в три от групите в ДГ“Надежда“. Сформиран беше екип по проекта. Публикувани бяха целите и дейностите по проекта.

Цел: Организиране на съвместни дейности със семействата на децата, посещаващи ДГ“Надежда“, които ще повишат подготовката на учителите за работа в мултикултурна среда на уважение, разбиране, доверие и толерантност, което ще доведе до ефективна образователна интеграция.

Планирани са разнообразни дейности – пътувания, куклен театър, срещи-тренинги, детски изяви. Ще се закупят много образователни материали за обогатяване на центровете за дейност. Ще се ушият нови и интересни костюми на децата, за претворяване на различни роли.Поставени са  информационни табели в центровете за родители.

В началото на месец декември се проведоха три  тренинг – срещи с родители и деца в трите групи – включени в проектните дейности. На срещите родителите споделиха наболели проблеми и тревогите си относно адаптирането на децата им в училище, разпознаването на тормоз, насилие и негативно отношение към тях.

Предварително бяха изработени постери с материали съобразени с тренинг –срещата, който са поставени на родителските табла.

Г- жа Какърова  – директор на ДГ ”Надежда”  запозна родителите с предстоящите съвместни дейности по проекта и включването на децата и родителите в тях. Разговаря  с родителите по  теми, свързани с предстоящото постъпване на децата в училище, което е  изпитание не само за детето, а и за неговите родители. Навлизайки в този нов етап от живота си, децата трябва да преодоляват много трудности, да развиват и променят много неща у себе си. Всичко това е ново за тях  и те ще имат нужда от помощ и подкрепа. В детската градина  се изграждат основни умения и навици, които ще бъдат полезни при бъдещото реализиране на детето, затова е особено важно да бъдат изградени правилно.

Гл. учител Кина Димова запозна родителите  с необходимите за възрастта на децата им знания по различните образователни направления с познавателните книжки по които работят децата. Обърна внимание колко е важна добрата подготовка по български език и литература, стимулирането  на познавателната  активност и изграждане на детското самочувствие. Акцентира и върху  преодоляване страха от грешките, формиране на чувство за отговорност и  изграждането  на умения у децата за анализ на поставените задачи. Родителите попълниха  Анкетна карта свързана с готовността на децата за постъпване в първи клас.

Ст. учител Мария Куртева проведе беседа свързана с адаптацията и интеграцията на децата, които са важен процес на приспособяване на детето към качествено променени условия на живот и дейност. Да стане ученик за малкия човек означава да докаже своята самостоятелност и да придобие увереност в собствените си сили. Една от причините, поради която детето не показва своите реални способности, е ниската самооценка,  недостатъчното чувство за лично  себевъзприемане. Подчерта, че особено важно за приспособяването им към новите условия е умението да общуват със своите връстници, да усвоят способността да се представят  пред останалите като изтъкват  добрите си страни.Статията е публикувана на 6 декември 2019


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »
Кукерската група от село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник от "Сурва 2023" (+видео и снимки)
Кукерската група при НЧ"Светлина-1926г." село Бояново спечели специалната награда на кмета на община Перник Станислав Владимиров от ... прочети още »