Начало на дейности в ДГ“Надежда“, по проект „Ръка за ръка, в полза на децата“, към ЦОИДУЕМ

Публикувано преди 4 години  |  Наука

През месец ноември 2019, стартираха дейностите по проект „Ръка за ръка, в полза на децата“, финансиран от ЦОИДУЕМ. Проектните дейности ще се реализират в три от групите в ДГ“Надежда“. Сформиран беше екип по проекта. Публикувани бяха целите и дейностите по проекта.

Цел: Организиране на съвместни дейности със семействата на децата, посещаващи ДГ“Надежда“, които ще повишат подготовката на учителите за работа в мултикултурна среда на уважение, разбиране, доверие и толерантност, което ще доведе до ефективна образователна интеграция.

Планирани са разнообразни дейности – пътувания, куклен театър, срещи-тренинги, детски изяви. Ще се закупят много образователни материали за обогатяване на центровете за дейност. Ще се ушият нови и интересни костюми на децата, за претворяване на различни роли.Поставени са  информационни табели в центровете за родители.

В началото на месец декември се проведоха три  тренинг – срещи с родители и деца в трите групи – включени в проектните дейности. На срещите родителите споделиха наболели проблеми и тревогите си относно адаптирането на децата им в училище, разпознаването на тормоз, насилие и негативно отношение към тях.

Предварително бяха изработени постери с материали съобразени с тренинг –срещата, който са поставени на родителските табла.

Г- жа Какърова  – директор на ДГ ”Надежда”  запозна родителите с предстоящите съвместни дейности по проекта и включването на децата и родителите в тях. Разговаря  с родителите по  теми, свързани с предстоящото постъпване на децата в училище, което е  изпитание не само за детето, а и за неговите родители. Навлизайки в този нов етап от живота си, децата трябва да преодоляват много трудности, да развиват и променят много неща у себе си. Всичко това е ново за тях  и те ще имат нужда от помощ и подкрепа. В детската градина  се изграждат основни умения и навици, които ще бъдат полезни при бъдещото реализиране на детето, затова е особено важно да бъдат изградени правилно.

Гл. учител Кина Димова запозна родителите  с необходимите за възрастта на децата им знания по различните образователни направления с познавателните книжки по които работят децата. Обърна внимание колко е важна добрата подготовка по български език и литература, стимулирането  на познавателната  активност и изграждане на детското самочувствие. Акцентира и върху  преодоляване страха от грешките, формиране на чувство за отговорност и  изграждането  на умения у децата за анализ на поставените задачи. Родителите попълниха  Анкетна карта свързана с готовността на децата за постъпване в първи клас.

Ст. учител Мария Куртева проведе беседа свързана с адаптацията и интеграцията на децата, които са важен процес на приспособяване на детето към качествено променени условия на живот и дейност. Да стане ученик за малкия човек означава да докаже своята самостоятелност и да придобие увереност в собствените си сили. Една от причините, поради която детето не показва своите реални способности, е ниската самооценка,  недостатъчното чувство за лично  себевъзприемане. Подчерта, че особено важно за приспособяването им към новите условия е умението да общуват със своите връстници, да усвоят способността да се представят  пред останалите като изтъкват  добрите си страни.Статията е публикувана на 6 декември 2019

НОВИНИ ИЗВЪН ЕЛХОВО
Украинската армия подготвя нови механизирани бригади с бойна техника от времената на СССР
Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) сформира пет нови механизирани бригади. На хартия 150-та, 151-ва, 152-ра, 153-та и ...
Виктор Орбан остава непреклонен! Будапеща е против членството на Украйна в ЕС
Унгарският премиер Виктор Орбан продължава да е твърдо против преговорите за присъединяване на Украйна към Европейския съюз, ...
Реджеп Ердоган се скара на Макрон: Това е провокация
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган упрекна Франция, че е предоставила бронирани машини на южнокавказката страна Армения, като ...
Гуцанов към управляващите: САЩ не дават повече оръжие на Украйна, а вие сте сложили наколенките за пореден път
„Направих си труда да отида до Секретно деловодство и да проверя колко души сте се запознали какво ...
Кметът на Смолян поиска възнаграждение 50% от заплатата на министър – 4560 лева
Заплата от 4560 лв. поиска кметът на Смолян Николай Мелемов, а заплатите на кметовете на кметства в ...
Депутатите отхвърлиха ветото на Радев за БТР-ите. „Възраждане“ скочиха срещу депутат – бил по тениска и „пиян“
Парламентът отхвърли ветото на Румен Радев за даването на наши БТР-и на Украйна, съобщават от novini.bg. Това ...
Мъж се опита да „щурмува“ Паметника на Съветската армия
Фигурите на Паметника на съветската армия ще бъдат демонтирани до 30 дни. Причина за бързите действия на ...
ВКС върна делото за катастрофата при Цалапица, при която има три жертви, за ново разглеждане
Върховният касационен съд (ВКС) върна на Апелативен съд - Пловдив за ново разглеждане делото срещу Ваклин Хъмчев ...