Снимки: Седмица на четенето в ДГ“Надежда“

Публикувано преди 4 години  |  Образование

Във връзка с Националната седмица на четенето от 09.12.2019г. до 15.12.2019г., в ДГ „Надежда”- гр. Елхово ” се проведоха редица инициативи, насочени към повишаване интереса на децата и на родителите към книгите и четенето. Седмицата на четенето бе изпъстрена с детски книжки, любими приказни герои , рисунки, гости и посещения в градската библиотека.

Децата от група „Червена шапчица” за поредна година се потопиха в магията на приказките. Представиха своите книжки, изработени от тях и техните родители, по вълнуващ и интересен начин. Техен гост бе Пресияна – каката на Ивка, която им прочете любими приказки и стихотворения. С лекота децата успяха да отговорят на нейните гатанки. Преразказа и любимата приказка “ Трите прасенца“, поздрави ги с изпълнението на песента „Бели птици и цветя“.Направи деня им прекрасен. Гости на групата още бяха Десислава и Жулиян- /майка и батко /на Криси и Габи, който прочетоха коледни стихотворения и създадоха коледно настроение. Помогнаха на децата да си оцветят и любимите приказни герой, с което допринесоха удовлетворение от добре свършената работа.

На 12.12.19г /четвъртък/. посрещнаха и учениците от 4-тите класове с учители Павлина Мартинова и Антоанета Дженкова от ОУ “ Паисий Хилендарски“ – гр.Елхово, които представиха драматизация на приказката „Сливи за смет“ и ги запознаха с нови приказки от народното ни творчество. За децата от групата бе повече от интересно и приятно да бъдат техни домакини.

Децата от двете групи „Червена шапчица “ и “ Славейче “ направиха вълнуващо посещение на градската библиотека към Читалище „Развитие“ гр. Елхово. Там децата имаха възможност да се докоснат до необятния свят на книгите, разгледаха детския отдел на библиотеката, отдела за възрастни и разбраха как могат да станат читатели и да се възползват от възможностите на читалнята. Г-жа Йовка Димитрова ги посрещна с усмивка и им прочете интересни детски приказки, запозна ги с правилата на книгата, разказа им как да я пазим и се грижим за нея. Благодарим за интересното преживяване и емоциите, които ни създадоха ръководството и служителите на читалището и библиотеката към него.

По повод седмицата на четенето в група „Славейче” бяха планирани интересни инициативи. Децата от групата бяха „На гости на приказките“. На големия екран изиграха играта „Познай приказката“, като трябваше по прочетен кратък откъс от приказка децата да отгатнат коя е тя, а красивите илюстрации им помогнаха да разберат дали са отговорили правилно. Децата искрено се забавляваха, беше им интересно и с лекота разпознаха всички приказки! На гости при децата дойде кака Иванина, сестра на Никол от групата и бивша възпитаничка на детската градина. Тя им прочете приказките “ Трите прасенца „, „Златокоска и трите мечки “ и “ Храбрият оловен войник“. Заедно с нея разпознаваха и оцветиха епизоди от любими детски приказки. Благодарности на кака Ивка за старанието и чудесната среща.

През седмицата на гости им бяха и най-малките деца в градината, децата от гр. „Звънче”. Батко Светльо и батко Майкъл с удоволствие им разказаха свои любими приказки. Заедно разглеждаха с интерес и любопитство познати и обичани от всички книжки и приказки.

Много интересен беше и петъчният ден от седмицата на четенето, в който децата от групите „Червена шапчица“ и „Славейче“ посетиха градската библиотека при НЧ „Развитие“ .Там ги посрещна г-жа Йовка Димитрова, която им показа отделите за деца и възрастни, както и читалнята. Прочете на децата две приказки и ги запозна с молбата на книжката да я пазят чиста и здрава.

Най – малките деца от група „ Звънче” посрещнаха кака Станимирка и кака Мери, които увлекателно им прочетоха приказките „Снежанка и седемте джуджета“ и „Спящата красавица“. Посетиха батковците и каките от гр. „Славейче”, където сладкодумните разказвачи увлекателно им разказаха своите любими детски приказки.

Инициативите в ПГ „Слънчо“ в седмицата на четенето бяха „Сладкодумни разказвачи“ където децата разказаха любимата си приказка . Леля Стели майката на Яни прочете приказката „Коледа в гората“ за сладък сън. Децата изработиха сами книжка с любима приказка, и направиха постер – „Молбата на книгата“.

Децата от група „Щурче” бяха домакини на вече пораснали батковци и каки, които са били в същата група , те ги отведоха в приказния свят на книгите. Прочетоха избрани от тях приказки, запознаха ги с нови и интересни герои. Дете от групата донесе любима своя книжка, която заедно с родител – доброволец, прочетоха приказка на всички. В занималнята децата и госпожите оформиха кът „Заемна“ с интересни и поучителни книги, в който децата могат да оставят, разменят и вземат книга за в къщи.

Инициативите в група „Маргаритка” бяха „Любима книжка от къщи” където всяко дете донесе книжка от вкъщи с любими приказки. Оформиха си „кът –библиотека”,където ще ги разглеждат и разменят помежду си. За следобеден сън през цялата седмица, заспиваха с любимата приказка на някое от децата в групата. На гости при децата дойде кака Симонка , сестра на Катрин от групата. Тя им прочете приказките “ Торбаланци“ и „Майчина сълза”. Благодарности на кака Мони за старанието и прекрасната среща. Посрещнаха леля Кремена, майката на Паоло, която им прочете любимата си своя приказка „Венчето и Пънчо” от Ангел Каралийчев, и припознаха в нея приказката „Хензел и Гретел”от Братя Грим. Споделиха и и своите любими приказки.

Децата от филиала от с.Маломирово изслушаха с интерес любими детски приказки, подготвиха книжка с картинки с илюстрации за Коледа. Влязоха в роли от приказката „Катерички на коледа“ и разбраха поуката от приказката.

Националната седмица на четенето в група „Слънчеви зайчета”, беше открита с четене на детски приказки. Децата се пренесоха в чудния свят на приказките за вълшебства и чудеса, гостуваха им и любимите приказни герои. Посетиха библиотеката където откриваха своите любими книжки. Посрещнаха учениците от ОУ “ Паисий Хилендарски“ – с. Бояново, които им прочетоха приказки и стихчета за Дядо Коледа. Обещаха си да пазят и съхраняват своите любими книжки .

Полезно и интересно протече седмицата на четенето в ДГ „Надежда” –гр. Елхово.


Статията е публикувана на 13 декември 2019

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
От 29 март т.г. започва изпълнението на програмата за профилактика и рехабилитация ...
На 28 март хилядолетната историята на България оживя в образ и действие ...
Граничните власти задържаха дипломатическа кола с петима нелегални мигранти на ГКПП "Капитан ...
Митническите служители на Митнически пункт Лесово задържаха голямо количество от 23 200 ...
На 27.03.2024 год. в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Елхово ...
Седем кръга преди края на шампионата, юношите на ОФК Елхово (U15) продължават ...
През изминалия уикенд, на 23 и 24 март стотици зрители бяха свидетели ...
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА
Мъж загина при трудова злополука в сладкарска фирма в Симитли. Той е ...
Сигнал за бомба е постъпил в търговския център на бул. „Стамболийски“. Изпратен ...
Руският президент Владимир Путин в крайна сметка ще бъде принуден да седне ...
Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву се срещна с над ...
Григор Димитров се класира за полуфиналите на турнира от сериите „Мастърс 1000“ ...
Ким Кардашиян натрупа над 1.4 млн. лайка с една от последните си ...
Безброй пъти сме чували и добре знаем, че прекаляването с шоколад е ...
Кандида (Candida) е род дрожди, който може да причини инфекция при хората, ...