На живо девето редовно заседание на ОбС-Елхово »

Искат по-лека присъда за убийството на Румяна Петрова от Елхово

Публикувано преди 14 години  |  Криминално

Тинейджърът Севдалин Стратиев, който уби бременната си приятелка Румяна Петрова от Елхово, да бъде съден за престъпление, извършено в състояние на афект и присъдата му да бъде намалена и да не е фективна поиска днес защитата на момчето съобщават от DarikNews. Делото се гледа на втора инстанция в Бургас по жалбите на обвиняемия Севдалин и родителите на убитото момиче Иванка и Тодор Петрови. През август петчленен състав на Окръжния съд в Ямбол осъди младежа на пет години и половина затвор при първоначален строг режим и го задължи да изплати 40 000 лв кръвнина.

По време на извършване на престъплението, Севдалин е бил малолетен. Съдът в Ямбол го признава за виновен в умишлено убийство на 15-годишната Румяна на 9 септември 2009 г.

Смъртта й е настъпила, след като момчето я е удрял многократно в главата и е причинил мозъчно сътресение и пълна загуба на съзнание до степен на кома. След това е убиецът е изхвърлил тялото в земна яма, с лице под водата, като смъртта е настъпила в резултат на удавяне, сочат данните от експертизите.

Поводът за скандала била новината, че Румяна носи детето му и е решила да го задържи. Стратиев, макар и непълнолетен е могъл да разбира значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Според психиатричната експетриза той е избухлив, не се интересува от чувствата на околните и въпреки че е напраил самопризнаия магистратите от Ямбол не са ги приели като смекчаващо вината обстоятелство. В показанията си осъденият изтъква, че не е искал да я убие, само да я набие, защото бил афектиран и отрича я завлякъл тялото в ямата.

В съдебното заседание, прокурорът пледира за потвърждаване на присъдата. Съдът уважи постъпилата молба от гражданските ищци и гледа делото в тяхно отсъствие. Защитата поиска преквалификация на обвинението по чл. 124 от НК, с мотива че Стратиев не е искал смъртта на пострадалата и не е очаквал настъпването на фаталния изход.Според защитата Румяна е го е заплашвала, че ще каже на всички и това е предизвикало агресията и състоянието на ефект. Интересна подборност в кориците на делото е фактът, че след като я оставя в ямата Севдалин взима и мобилният телефон на Румяна и го хвърля в реката.

„Осъзнал съм грешката си, разбрах както съм направил, не съм го искал“, каза днес в Бургас обвинеямият. Той помоли съда да намали наказанието му.

Решението на апелативните магистрати ще бъде ясно до месец

снимка: Дарик Ямбол


Статията е публикувана на 28 октомври 2010

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА