Превантивни мерки за работа и живот при зимни условия

Публикувано преди 13 години  |  Общество

На основание чл.32, ал.1 от Закона за администрацията и чл.64 от Закона за защита при бедствия и аварии е издадена заповед на областен управител за предприемане на превантивни мерки за намаляване на последствията за населението и осигуряване на нормална среда за живот и работа в Ямболска област през зимния сезон. В заповедта се регламентират конкретните задължения на кметовете на общини, ръководителите на фирми и държавни институции, заедно с приоритетните пътни участъци и мерките за информационен обмен.

До края на октомври кметовете на общини и ръководителите на фирми, учреждения и ведомства следва да подготвят и окомплектоват екипите и техниката за действие при усложнена зимна обстановка. Кметовете трябва да сключат договори с фирми за снегопочистване и поддръжка на основните улици и прилежащите четвъртокласни пътища на територията на своите общини и да извършат проверка на техниката за снегопочистване.

Със свои заповеди те трябва да създадат и необходимата организация за осигуряване на пожарна безопасност при експлоатация на различните отоплителни и електронагревателни прибори и инсталации. Заедно с ръководителите на „Напоителни системи” ЕАД – клон Ямбол и на „Хидрометеорологична обсерватория” – Ямбол, кметовете трябва да организират дежурство за следене нивото на реките, язовирите и хидротехническите съоръжения в областта.

До 22 октомври ръководителите на „ВиК” ЕООД – клон Ямбол, „Електроенергиен системен оператор” ЕАД и „Овъргаз изток” трябва да създадат необходимата организация за бързо ликвидиране на възникналите през сезона аварии.

Директорът на ОД на МВР – Ямбол следва да разпореди на органите на КАТ осъществяването на ефикасен контрол по оборудването на превозните средства със съответните принадлежности за движение при зимни условия.

Областно пътно управление – Ямбол трябва да изготви и представи пред областен управител Оперативен план за зимно поддържане на пътищата през зимния сезон на 2011-2012г. Съгласно издадената заповед при усложнена зимна обстановка приоритетно трябва да се почистват участъците от пътната мрежа, водещи до основни трафопостове, подстанции, обекти с непрекъснат режим на производство, населени места, останали без стоки от първа необходимост и нуждаещи се от спешна медицинска помощ. Директорът на Регионален здравна инспекция трябва да организира подготовката на санитарните автомобили за експлоатация в есенно-зимни условия и да осигури необходимите лекарствени средства за оказване на спешна помощ при усложнена обстановка.

Както многократно сме подчертавали, ефикасността на действията по осигуряване на нормална среда за живот и работа през зимата, зависят в най-голяма степен от комуникацията между институциите и готовността на всяка една от страните. Планът за информационен обмен и взаимодействие се въвежда от октомври, а в областния и общинските щабове за координация и СНАВР се осигурява денонощно дежурство, ако има населени места с обявено бедствено положение.

Кметовете на общини и ръководителите на институции и фирми следва писмено да докладват за изпълнението на заложените мероприятия, а контролът по изпълнение на заповедта е възложен на заместник-областния управител Димитър Иванов.


Статията е публикувана на 18 октомври 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА