План за временна закрила на евентуалните бежанци ще се задейства в селата Лесово, Бояново и Странджа

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Във връзка с Решение № 506 от 7 юли 2011г. на Министерски съвет за разработване на Национален план за действие при временна закрила в Р България е утвърден Областният план на Ямболски регион за действие в подобна обстановка. Целта на плана е да се създаде предварителна организация за управление на силите на местните органи на изпълнителната власт при възникване на риск от кризисна ситуация, вследствие масово навлизане на чужденци, търсещи временна закрила на територията на област Ямбол. В него конкретно са регламентирани начините за оповестяване, информиране и реагиране, както и ресурсното осигуряване за екипите и лицата, потърсили временна закрила.

Съгласно утвърдения план в граничната зона на селата Странджа и Лесово ще бъдат организирани пунктове за първоначален прием, а в района на бившите военни имоти край с.Бояново ще се изгради временен приемателен център.

Основна роля в този процес има областния управител, който съвместно с Областния съвет за сигурност, организира и координира действията на местните органи на държавната власт и неправителствените организации. При възникване на криза, вследствие масово навлизане на чужденци в Ямболска област, търсещи временна закрива в РБългария, с цел непосредствена координация при използване на регионалните ресурси, се създава и Областен щаб.

Планът за действие влиза в сила с писмена заповед на министър-председателя при запълване на 70% от пълния капацитет на Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция за бежанците, при пресичане на границата за едно денонощие от повече от 500 лица, търсещи закрила или при Решение на Съвета на Европейския съюз.


Статията е публикувана на 18 октомври 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА