Обучение на библиотекари стартира в Елхово по програма „Глоб@лни библиотеки – България”

Публикувано преди 13 години  |  Общество

На 17.10.2011 г. в библиотеката  при  НЧ „Развитие – 1893”стартира обучението на 10 библиотекари по Програма „Глоб@лни библиотеки – България”. Темата на обучението е „Услуги в модерната библиотека”, а  обучител е г-жа Мима Атанасова от библиотека „Родина” град Стара Загора. Обучаващите се в курса библиотекари са  от общините Елхово и Болярово.

Програма „Глоб@лни библиотеки – България” ще предостави лесен и равнопоставен достъп до информация, знание, комуникация и електронни услуги чрез безплатно ползване на Интернет и други информационни и комуникационни технологии в обществените библиотеки, за да се подпомогне интеграцията на българските граждани в информационното общество.  Програмата има за цел да обучи 30 000 библиотекари през периода 2009 – 2013 г.

В момента тече обучителната програма по тематично направление „Услуги в модерната библиотека”. То   се реализира в рамките на 80 учебни часа, които се провеждат в две работни седмици по 8 часа дневно. Продължителността е 10 дни. В обучението са включени четири модула: Работа с потребителите, Справочно – информационна дейност, Електронни ресурси и услуги с местно съдържание, Обслужване на целеви групи.

Обучаващите в това направление получават карта на знанията и уменията на библиотекарите от обществените библиотеки, заети в обслужването на потребителите. Оценяването  на придобитите знания и умения по тематичното направление ще се извърши под формата на тест.

До сега е минало обучението по тематично направление „Информационни и комуникационни технологии”. Предстоят още две от общо четири направления, а именно: „Организация и управление на работата в обществената библиотека” и „ Общуване и работа с хора”.

Програма „Глоб@лни библиотеки – България” е съвместна инициатива на Министерството на културата и Програмата на ООН за развитие. Инициативата се финансира чрез субсидия в размер на 15 млн. щатски долара от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс”.

По Програмата през периода 01.2010г.-02.2010г. се сключиха споразумения за сътрудничество между Министерство на културата на Република България, Програма на ООН за развитие, община Елхово и Читалище „Развитие” гр.Елхово.

Библиотекарите благодариха на Община Елхово и председателите на читалищата за подкрепата, която са получили в досегашната реализация на програмата.


Статията е публикувана на 20 октомври 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА