Брошури учат търговците как да подменят касовите апарати

Публикувано преди 13 години  |  Общество

НАП – Ямбол разпространи над 2000 брошури с указания за свързване на касовите апарати с информационната система на НАП. Листовките са осигурени за магазините, сервизите и офисите на дистрибуторите на устройствата в региона. Брошурите имат конкретни указания за административните условия и техническите варианти за осигуряване на дистанционна връзка на касовите апарати с НАП до 31 март 2012 г. Кампанията се провежда съвместно от регионалния офис на приходната агенция и представителството на Българската асоциация на дистрибуторите на фискални устройства /БАДФУ/.

Основният въпрос, на който трябва да си отговори всеки търговец, е какво устройство иска да ползва – ново или да доработи своето. Старите апарати са с по-ниска цена. Новите имат преимущество, че работят с контролна лента на електронен носител (КЛЕН), което води до икономии на консумативи, тъй като КЛЕН замества втората (хартиена контролна) лента. Отпада и необходимостта от помещение за съхранение на хартиените контролни ленти за срок от пет години.

При замяна на старото фискално устройство с такова с дистанционна връзка търговците трябва да извършат няколко основни стъпки:

1. Пускат се всички отчети, които се изискват при демонтаж на фискалната памет.
2. Обслужващата сервизна фирма трябва да изготви протокол за демонтаж на фискалната памет с причина „бракуване“.
3. Протоколът за демонтаж се заверява в НАП, след което фискалната памет на старото устройство се демонтира.
4. Сервизната фирма извършва регистриране на фискалното устройство с дистанционна връзка. Устройството се счита за регистрирано при получаване от НАП на потвърждение за успешна регистрация. Сервизната фирма издава свидетелство за регистрация на фискалното устройство, което вече не се заверява в НАП .

Независимо от избрания вариант препоръчително е да не се изчаква крайният срок и да се осъществи електронната връзка на касовите апарати с НАП във възможно най-кратък срок, съветват от регионалния офис на агенцията.

Близо 300 регистрирани по ДДС търговци на зърно от област Ямбол трябва да свържат касовите си апарати с информационната система на НАП най-късно до края на ноември 2011 г. Дистанционната връзка с НАП вече е факт за аптеките и дрогериите, които имаха срок за това до 31 август 2011 г.

За всички останали срокът за установяване на дистанционна връзка с приходната администрация е краят на март 2012 г.


Статията е публикувана на 20 октомври 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА