Агенциата по безопасност на храните провери детските заведения в община Елхово

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Успешно приключи проверката на Агенциата по безопасност на храните в детските градини в града – ОДЗ „Невен”, ЦДГ „Надежда” и в с. Маломирово и Бояново. Проверяващите поздравили директорите за прекрасното меню, качествената храна и се изненадали от факта, че дневният оклад за хранене в детските градина е 2.00 лв. Това беше решено още в началото на месец септември 2011г., когато директорите са получили писма от ръководството на община Елхово, с което лично са ги уведомили за завишаването на среднодневния оклад, за да могат да спазят Наредба 6 за храненето в детските градини.

Г-жа Какърова, директор на ЦДГ „Надежда”, сподели: „Защото само с добро желание нямаше да се получи. Положителното отношение на община Елхово, Общинска просвета към грижата за децата се изразява и в това – подобряване храненето в детските градини, защото е важно от ранна възраст да приемат пълноценна и разнообразна храна.

От 15.09.2011 влезе в сила Наредба 6/10.08.2011 за храненето в детските градини и тъй като в градините са били запознати с проекта за Наредбата са били подготвени за прилагането й. Промените не са притеснили директорите, тъй като в тях се работи по меню, което се изготвя от директора, медицинската сестра, готвача и домакина на детската градина, закупуват се необходимите хранителни продукти и се спазва менюто.

Приготвяло се е вкусна и качествена храна, но сега в менюто на децата се е включила още една закуска в 10.00, която е задължително от плодове. Такава закуска е била осигурена за подготвителните групи, сега тя е за всички деца в детската градина. Така се утвърждава четирикратното хранене на децата, както следва: сутрешна закуска; плод в 10.00 часа; обедно хранене от супа, основно ядене, десерт и следобедна закуска.

Децата приемат храненето в 10.00 добре и вече са свикнали с консумацията на повече плодове, зеленчуци, както и на повече мляко / 0,300 – 0,350 /. На едно хранене е заменен белия хляб с пълнозърнест. Ограничен е приемът на сол, захар и всякакъв вид подправки, мазнини. Всяка седмица в менюто на децата има риба филе. Пилешкото месо е без кожа. Сиренето и маслото и киселото мляко са от краве мляко. Маслините и сиренето се обезсоляват. Ястията не се пържат. Не се внасят закуски отвън, а се приготвят в детската градина. В менюто ежеседмично присъстват варива и зърнени храни, картофи. Изключени са от менюто конфитюри и сладка с над 50% захар. Ограничено е ползването на консерви, купуват се замразени зеленчуци. Увеличен е приемът на течности / натурални сокове, чай, айрян/. Мляното месо е със съотношение 40% / 60% – свинско / телешко. Малотрайни колбаси не се предлагат на децата.


Статията е публикувана на 25 октомври 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА