Сформиран е Щаб за снегопочистване в област Ямбол

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Във връзка със заповед на областния управител и с цел намаляване на негативните последствия в Ямболска област при усложнени зимни условия през сезон 2011-2012г., е издадена заповед за сформиране на щаб по снегопочистване. Началник на Щаба е директорът на Областно пътно управление, а членове – представители на фирмите, които ще извършва снегопочистване на територията на областта. Щабът има за задача да изготви график за дежурствата на членовете при усложняване на зимната обстановка и да подава навременна информация за състоянието на пътищата от републиканската пътна мрежа към дежурните в ОПУ. Те от своя страна, както и представителите на общините, имат ангажимента да предоставят получената информация към Оперативния комуникационно-информационен център в Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Ямбол.

С друга заповед на областен управител се нарежда проверка на фирмите, почистващи републиканската пътна мрежа на територията на област Ямбол. Назначена е комисия, включваща представители на ОПУ, както и представители на сектор „Пътна полиция” към ОД на МВР – Ямбол. Те трябва да проверят запасите от пясък, луга и студена смес, наличието на технически преглед за изправността на снегопочистващата техника, средствата за комуникация и др.

Контролът по изпълнение на двете заповеди е възложен на заместник-областния управител Димитър Иванов.

Резултатите от извършените проверки и взетите мерки ще бъдат представени на заседанието на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи /СНАВР/, което ще се проведе на 31 октомври /понеделник/ от 14 часа в Областна администрация. По време на заседанието ще бъдат обсъдени актуалните проблеми при осигуряване на нормални условия за живот и работа през зимния сезон, ръководителите на фирми, ведомства и кметове на общини ще докладват за готовността си за действия.

Съгласно издадена заповед на министър-председателя на Р България, в срок до 10 ноември областните управители от цялата страна трябва да докладват в Министерство на вътрешните работи относно готовността на техните области за зимния сезон. Това включва информация за създадената организация по планирането на защитата при бедствия на щабовете на областно и общинско ниво, сключените договори за зимно поддържане на пътищата и осигуреното финансиране на мероприятията по подготовка за зимата.


Статията е публикувана на 26 октомври 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА