И армията се включи в гасеното на пожара край Лесово

Публикувано преди 4 години  |  Криминално

Вертолет „Кугър“ излетя в 7.30 ч. от авиобаза Крумово, за да се включи в потушаването на пожара в гористата местност между селата Лесово, област Ямбол, и Присадец, област Хасково. Вертолетът бе снабден със система за водоспускания за борба с пожарите и екипажът помага за овладяването на огнената стихия от въздуха в района на с. Лесово. До 15.05 ч. военнослужещите от ВВС изпълниха 40 водохвърляния над района, обхванат от пожара, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Днес в района между селата Лесово и Присадец са съсредоточени и екипи от две военни формирования на Сухопътните войски. От 5.45 ч. 20 военни със специализирана техника от 42-ри механизиран батальон в Ямбол помагат за гасенето на пожара в гористата местност край с. Лесово. В действията за овладяването на огнената стихия се присъединиха и 20 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон – Хасково. Те участват в гасенето на пожара в района на с. Присадец, област Хасково.

Огънят, който от два дни бушува край село Лесово, късно снощи е прехвърлил река Тунджа и е достигнал до село Присадец, община Тополовград.

Пожарът продължава да се разраства и е обхванал около 10 хиляди декара. Снощи са били евакуирани 16 жители от селото заради близостта на пламъците до населеното място. Трудният терен и силният вятър усложняват гасенето.

Спокойно е преминала нощта в село Лесово, но и до момента на труднодостъпните места, огънят продължава да гори и да завзема нови територии. На място са 5 противопожарни автомобила, горски служители, военни и доброволци. В борбата със стихията е включена верижна и селскостопанска техника.

Локализирането на огъня е затруднено от вятъра, който непрекъснато мени посоката си. Пожароопасната обстановка остава и за днес в цялата Ямболска област. За изминалото денонощие огнеборците са се отзовали на 15 сигнала за възникнали пожари.


Статията е публикувана на 9 август 2020

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА