Интернет навърши 42 години!

Публикувано преди 13 години  |  Общество

Днес 29 октомври, се навършват 42 години от първата осъществена Интернет връзка между Университета на Калифорния и изследователския институт на Станфорд. Затова и тази дата се смята за началото на Интернет.

Първото изпратено съобщение през 1969 г. е в текстов формат. Компютър в Станфордския университет получава една-единствена дума: „LOGIN“, но за времето си това е технологичен пробив.

Компютрите, които обменят съобщения за първи път, са в основата на първата мрежа, наречена след известно време ARPANET. Малко хора днес знаят, че първоначално ARPANET била създадена, за да осигури доброто функциониране на комуникационните линии в случай на извънредна ситуация като ядрена война. Но твърдението, че тя е била таен проект на службите за сигурност на САЩ, е само един мит- ARPANET не е военна разработка, а инициатива на самите разработчици: Дж. Ликлайдър – неговите бележки за „интергалактическа компютърна мрежа“ стават основата на глобалната информационна мрежа. През 1963 г. Ликлайдър започва работа в Пентагона и именно там успява да убеди колегите си- Айвън Съдърланд и Боб Тейлър, във важността на подобна мрежа.

Трябва да се добави, че първата размяна на съобщения не била особено успешна. От LOGIN се предават едва първите две букви lo. Но ремонтът по компютъра свършил чудеса – на на 29 октомври експериметът завършва със 100% успех.

Това беше само началото. Започва с 2 компютъра, след две години те са вече 18, а след това- разширението на мрежата протича доста сложно.

Първата й публична демонстрация е през 1971 г. и включва 40 компютри, обменящи данни, въпреки че са на различни места в страната. След това постепенно започват да работят нови мрежи, организирани на същия принцип.

ARPAnet умира през 1990 г., но оставяйки след себе си превъзходно наследство…


Статията е публикувана на 29 октомври 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА