Неправилно спиране на украинския ТИР причинило катастрофата край Лесово?

Публикувано преди 4 години  |  Криминално

Неправилно спиране на украинския ТИР е вероятната причина за катастрофата с бус с 19 пътници край Лесово, в която загинаха трима души, а 16 бяха ранени. Шофьорът на ТИР-а е задържан в ареста, утре прокуратурата ще му повдигне обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост чрез нарушаване на правилата за движение.

Инцидентът стана към 5,45 ч сутринта на прав участък към 3 км преди граничния пункт. ТИР-ът е спрял неправилно на пътното платно, някои от пътниците дори твърдят, че не е имало светлини и шофьорът на микробуса видял в последния момент камиона. На пътя има над 20 метра спирачен път, но бусът се е врязал в каросерията на камиона. Водачът на буса и двама мъже на предните седалки били убити на място. Възрастта на жертвите е 59, 53 и 70 години. Всички останали получили различни травми си били откарани в болница – 11 са постъпили в ямболската болница, двама са насочени към сливенската, има и такива, които са отказали хоспитализация. Пътуващите са били от Сливен, Ямбол и Карнобат.

Две жени, които са били в най-тежко състояние, бяха откарани с военен самолет “Спартан” в “Пирогов”. Самолетът излетя от летище Безмер към София към 18 часа. Преместването им се забави с часове заради влошаване на състоянието им. Наложи се софийските специалисти, които дойдоха и с апаратура, да върнат пациентите в ямболската болница, за да ги стабилизират и едва тогава да излетят.

Министърът на здравеопазването пристигна още преди обяд в Ямбол, за да координира оказването на медицинска помощ на пострадалите и остана до транспортирането на двете пациенти в най-тежко състояние.

Министър Ангелов коментира състоянието им: “Едната е в по-стабилно състояние, другата в тежко от нея състояние, стабилизирани са. Едната е интубирана. Заминаха със Спартана за София. На място на летището ще ги чакат две линейки с анестезиолози реаниматори. Няколко разговора проведох с професор Балтов, с професор Габровски, като се върнем в София на място ще отидем да видим какво е тяхното състояние, надявам се да се оправят. Те са две сестри”. По-рано той обясни, че се налага жените да бъдат транспортирани спешно с въздушен транспорт, защото са с по-сериозни фрактури на таза, с кървене и има опасност при преместването им от Ямбол до София с линейки”.

Началникът на Спешното отделение д-р Валентин Вълчев съобщи в какво състояние са останалите катастрофирали, настанени в ямболската болница: “Някои от тях са в тежко, но за момента стабилно състояние. Всички екипи работят на високи обороти в болницата”.

Министър Ангелов благодари на всички екипи на Спешната помощ, медиците в Ямбол и пилотите на самолета за навременната и професионална реакция в създалата се тежка ситуация.

Източник: Delnik.net


Статията е публикувана на 9 октомври 2020

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА