На 8 януари традиционно се празнува Бабинден

  621 | Публикувано преди 2 седмици  | Общество

На днешния 8 януари традиционно се празнува Бабинден. Празникът има езически корени и идва още от праславянски времена. Някога бабата акушерка била тази, която се грижела след раждането за здравето на майката и бебето. Тя стояла и през нощта до третия ден след раждането, след това лекувала и всички детски болести, които се появявали в първите месеци.

Днес част от обичаите на Бабинден липсват, но по-възрастните хора все още спазват традиците. По стар стил празникът се отбелязва на 21 януари, който от 1951 г. е обявен за Ден на родилната помощ, акушерките и гинеколозите.Статията е публикувана на 8 януари 2022Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция ... прочети още »
Над 550 деца и ученици в област Ямбол са под карантина заради COVID-19
Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в област Ямбол продължава да се покачва. Към днешна дата е 676 на ... прочети още »
Днес е Атанасовден, св. Атанасий Велики
Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, ... прочети още »
Васил Александров е новият областен управител на Ямбол
Правителството прие решение, с което се назначават нови областни управители на областите Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, ... прочети още »
Николай Димитров от Елхово с отлично представяне на държавния шампионат в Сливен
Държавният шампионат по свободна борба в Сливен приключи. При най-зрелищната категория – до 125 кг мъже битката ... прочети още »
Антоновден е! Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики
Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики. Празникът е наричан от народа Антоновден. В народния ... прочети още »