Иманяр от село Бояново предаде 51 средновековни монети

  1 552 | Публикувано преди 1 месец  | Криминално


Снимката е илюстративна
51 монети и артефакти , предимно от османския период, иззети при спецполицейска акция в дома на 70 жител на село Бояново, община Елхово става притежание на историческия музей в Ямбол.

Решението е на състав при окръжния съд , който на 8 март е одобрил споразумение между обвиняемия за незаконно държане на движими културно-исторически ценности Кольо Петров и наблюдаващия досъдебното производство прокурор. Незаконната колекция е оценена на 576 лв, най-скъпа е сребърна монета, отпечатана през 1661 година във Франция, но предназначена за използване в Северна Америка, която е оценена на 100 лв.

Възрастният мъж много пъти преди това е правил дарения на музея в Елхово. По думите на познаващите го най-вероятно и тези артефакти са щели да бъдат предадени, но полицаите се задействали по оперативен сигнал за сгъваем металдетектор, с който бояновецът бил забелязан в околностите на селото. По силата на споразумението мъжът ще бъде длъжен през следващите 6 месеца задължително да се среща с пробационен служител.

Източник: Monitor.bgАбонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Завършва обновяването на отсечката включваща улиците Балабанска, Цар Асен и Петко Д. Петков в град Елхово
Обновяването на отсечката включваща улиците Балабанска, Цар Асен и Петко Д. Петков в град Елхово е към ... прочети още »
Православната църква почита паметта на Свети Мартин
На 14 април православната църква почита паметта на Свети Мартин, папа Римски. Легендата разказва, че римският папа ... прочети още »
Жълт код за дъжд, гръмотевици и възможност за градушки в област Ямбол
Жълт код за значителни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици и възможност за градушки е обявен в ... прочети още »
Покана за публично обсъждане на предварителен проект на Общ устройствен план на Община Елхово
На основание чл.127, ал.1 от ЗУТ Община Елхово съобщава на всички заинтересовани органи, организации, физически и юридически ... прочети още »
Статистиката изследва използването на информационни и комуникационни технологии в домакинствата
На 12 април 2021 г. Националният статистически институт (НСИ) стартира провеждането на анкетно изследване „Използване на информационни ... прочети още »
Нов вид фалшиви съобщения от името на Български пощи
„Български пощи“ ЕАД уведомява, че има активизиране на разпращане на нов вид фалшиви електронни съобщения от името ... прочети още »