Окръжна прокуратура – Ямбол отчете ръст на внесените прокурорски актове в съда през 2020 година

Публикувано преди 3 години  |  Криминално

Окръжна прокуратура – Ямбол отчете ръст на внесените прокурорски актове в съда през 2020 г. Данните бяха представени по време на годишното отчетно събрание на прокуратурата. В него взеха участие г-н Цветомир Йосифов – прокурор от Върховна касационна прокуратура – завеждащ Отдел 04 „Международен“, заместник административният ръководител на Апелативна прокуратура – Бургас г-жа Йовита Григорова и прокурори и следователи от Окръжна прокуратура – Ямбол, както и административният ръководител на Районна прокуратура в града Мина Грънчарова.

726 или с 87 повече са внесените прокурорски актове в съда през 2020 г. в сравнение с внесените през 2019 година, заяви административният ръководител на Окръжна прокуратура – Ямбол Дойчин Дойчев. Както и през предходните години бе отчетен изключително нисък процент оправдателни присъди за района – 1,1 % от внесените в съда прокурорски актове, като за поредна година конкретно за Окръжна прокуратура – Ямбол не са налице оправдателни присъди, съответно оправдани лица с постановен окончателен съдебен акт.

През 2020 г. прокурорите от съдебния район на Окръжна прокуратура – Ямбол са осъществявали ръководство и надзор по общо 3214 досъдебни производства, в т.ч. бързи производства и досъдебни производства, образувани по общия ред. Наблюдава се увеличаване на бързите производства в сравнение с предходните години. Най-много от новообразуваните през 2020 г. – 1361 досъдебни производства, са за общоопасни престъпления – 548, следват престъпленията против собствеността – 455, и престъпленията против личността – 106.

Отбелязано бе и увеличаването на досъдебните производства, водени за престъпление с предмет наркотични вещества и прекурсори. Те са с 49 повече в сравнение с предходната година. Осъдените лица са 73 – с 20 лица повече от предходната 2019 г.

Общият брой на получените за изпълнение присъди и споразумения за изминалата година е 434. С наказание „лишаване от свобода“ са 180 лица, „пробация“ – 153 лица, „лишаване от права“ по чл. 37, ал. 1, т. 6-10 от НК – 112 лица, „обществено порицание“ – 13 лица.

Като приоритети в работата и през настоящата 2021 г. прокурор Дойчев посочи недопускане на досъдебни производства с необоснована и неоправдано голяма продължителност на разследване, спазването на сроковете за приключване на разследването по досъдебните производства, интензивна работа за срочно и качествено разследване на досъдебните производства, водени за престъпления, попадащи в Единния каталог на корупционните престъпления.

Специално внимание е обърнато за срочното и качествено разследване на досъдебните производства за тежки престъпления, на дела със значим обществен интерес, както и на понижаване на броя на върнатите от съд дела. Продължава засилената работа по досъдебните производства по противодействие на битовата престъпност и борбата с употребата и разпространението на наркотични вещества, особено сред младежите.


Статията е публикувана на 7 април 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА