ОФК Елхово (U15) завоюва също шампионска титла, но в зона Бургас »

Първа стъпка по възстановяването на аязмото в двора на храма в село Лесово

Публикувано преди 12 години  |  Общество, Снимки

В средата на месец август Ви информирахме за инициативата поета от Църковно настоятелство на село Лесово, които се обърнаха към всички родолюбиви и боголюбиви християни да подпомогнат за възстановяването на отдавна заличеното аязмо в двора на храма в село Лесово, който преди време се е славел с чудодейните и лековити свойства на водата си.

След като бяха събрани средства, които бяха достатъчни за направата на необходимия за целта сондаж, Църковно настоятелство на село Лесово организира сондажа в двора на църквата в селото.

Първата стъпка бе направена реално на 3 Ноември – четвъртък, когато преди началото на сондажните дейности бе отслужен водосвет за здраве, благоденствие и успех от свещеник Николай Станчев. Тук е мястото да споменем и хората, които помогнаха със средства и труд за да бъде направена първата стъпка по възстановяването на аязмото в двора на църквата в село Лесово, а именно: Сливенска митрополия, Община Елхово, Петра Андреева, сем. Янко и Анета Испирови, сем. Красимир и Татяна Дюлгерови, Борислав Петков, Здравко Станев и Георги Спасов.

Терена на който е изградена църквата в село Лесово е предимно скалист, което направи задачата за сондиране по-трудна и изискваща специална техника за целта. След сондиране в първия ден бе достигнато ниво -20 метра, а самата вода бе достигната на втория ден, след като сондата достигна ниво малко над 30 метра дълбочина.

Тепърва ще се изследва водата за нейния биологичен и химичен състав. Следващата цел на Църковно настоятелство на село Лесово е да се изгради малък параклис, който ще бъде неразделна част от съществуващата църква, а на мястото на сондажа да се изгради чешма.

Местни жители от село Лесово разказват, че храмът в село Лесово е построен през 1898 година, близо до старата църква, която е строена в края на 17 век. В църквата е имало аязмо с лековита вода, което е дало и името на храма „Св. Живоприемний източник“. Църквата е голяма и просторна, но с течение на времето започва да се руши, въпреки частичните ремонти, извършвани с малкото налични средства.

Обръщаме се към всички родолюбиви и боголюбиви християни да подпомогнат спасяването на храма и за изграждането на параклис на мястото където бе извършен сондаж на водата.
Банкова сметка за набиране на средствата:

Титуляр: Църковно настоятелство село Лесово
BIC код на банка ДСК: STSABGSF
IBAN: BG09STSA93000015114080

Телефон за контакти: 089/ 32 69 545
Председател на църковното настоятелство – Николай Станчев[nggallery id=“239″]


Статията е публикувана на 6 ноември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА