Снимки: Пролетно оживление в ДГ „Надежда“

Публикувано преди 3 години  |  Образование

В навечерието сме на светли християнски празници – Лазаровден, Цветница, Великден – те озаряват сърцата и душите на християните по целия свят! Празници, които събират семействата в дома, близки и познати в черквата, правят хората по-благосклонни и добри.

Тази предпразнична седмица съвпадна със Световния ден на Земята – 22 април.

„Какво наследство ще оставим зависи от нас!“

И децата от ДГ „Надежда“, заедно със своите учителки, дадоха своя принос в грижата за Земята и природата. Всички групи се включиха се в инициативата и засадиха люлякови дръвчета и вечнозелени храсти – туи, в двора на детската градина. Децата участваха с интерес и любов, обещаха да се грижат за тях, да ги поливат и наблюдават как растат, да им се радват.

Седмица преди Великден празнуваме Лазаровден – един от най-красивите пролетни празници, посветен на плодородието, любовта и възраждащата се за нов живот природа. В тези дни по традиция малки момичета подготвят песни и танци за дома и семейството и благославят стопаните на домовете, които посещават.

Заради създадената епидемиологична обстановка и тази година лазарките на ДГ „Надежда“ няма да обикалят по домовете и да радват жителите на града ни. Но въпреки това, те се готвиха за празника. Техните изпълнения са заснети във филмчета, с които ще зарадват своите родители.

Децата от големите групи – „Славейче“, с учителки Женя Михайлова и Ваня Недялкова, пом.-възпитател Марияна Иванова и „Червена шапчица“, с учителки Жулиета Георгиева и Елена Ламбова, пом.-възпитател Николинка Димова, с помощта на учителката ни по музика Елена Иванова – пресъздадоха обичая лазаруване в групите си. Пременени в красиви лазарски носии, с пъстри венчета на главите, момичетата пяха лазарски песни за всеки член на семейството, извиха лазарски буенек и благославяха за здраве и берекет. Хвърляйки с шепа листенца от чемшир, лазарките наричаха благословии: Сполука да спохожда стопаните! Да са здрави и читави хората! Да се множат животните! Да е полето хлебородно! Да са росни ливадите! Да се роят пчелите! Да е богата годината!“. По този начин те станаха съпричастни към магията на българските традиции. Техните изпълнения донесоха много радост сред деца и възрастни и изпълниха всички с прекрасно пролетно настроение.

Тези дни носят със себе си много обичаи, вяра, дух и надежда. Да, Светлите празници ще са различни и тази година от традиционните, които празнуваме. Не само за нас, а за повечето хора по света, които ги почитат. Надяваме се, че няма да е далеч времето, в което ще заживеем и ще празнуваме нормално, без да спазваме дистанция. Вярваме, че ценно е това, което е вътре в нас, това, което носим и което предаваме на децата.

Нека си пожелаем много здраве и благополучие за нас и нашите семейства.

Бъдете здрави, със светли мисли в очакване на Великден!

Екипът на ДГ „Надежда” пожелава на всички много здраве, радост, благополучие и светли Великденски празници!

Галерия Ден на Земята

Галерия Лазаровден


Статията е публикувана на 24 април 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА