От днес шофираме с включени фарове и през деня

1 ноември 2010 11:39  |  Общество

Днес стартира традиционната акция „Светлина“ на Пътна полиция. Въпреки че няма специални указания, полицаите все пак ще спазят някакъв период без да налагат санкции и ще предупреждават водачите, които не се движат с включени светлини или имат някаква неизправност. Ще бъдат правени проверки не само за светлините, но и за изправността на чистачките, състоянието на гумите и за гражданска отговорност.

Санкцията за шофиране без светлини е 20 лв., като глобата може да достигне до 150 лева за други неизправности по автомобила. За неизправни фарове се отнемат три контролни точки.

За водачите на велосипеди и каруци, които не са сигнализирани, е предвидена глоба до 10 лева и до 50 лв, ако са причинили произшествие.

Ако се установи неизправност на светлините през нощта, автомобилът се спира от движение, докато неизправността не бъде отстранена и се налага санкция.

При пътуване в зимни условия е необходима предварителна подготовка – проверка на техническата изправност в автомобила, да има лопатка, вериги за сняг, достатъчно количество гориво и топли дрехи, особено ако пътуват и деца.

От полицията призоваха сервизите по време на акцията да извършват безплатна регулировка на фаровете, като консумативите, разбира се, ще бъдат плащани от гражданите.

снимка: ДарикСледете ни в Google News ShowcaseНОВИНИ ОТ ЕЛХОВО