ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Кандидат шофьори страдат от нелоялната конкуренция на автомобилни инструктори

Публикувано преди 13 години  |  Общество

В последно време нелоялната конкуренция при автомобилните инструктори на територията на нашата община се вихри със страшна сила. Нелоялни автомобилни инструктори от областния град масово рекламират автомобилни курсове на цена от 350 до 400 лв. за курс за придобиване на свидетелство за управление на моторни превозни средства.

Ако се вземат в предвид всички необходими разходи за горива, поддръжка на автомобили, поддръжка на кабинети, полигон и т.н, не е възможно съществуването на такива ниски оферти по правилата на пазарната икономика. Елементарната сметка на всички разходи показва, че инструкторът ще преподава на загуба. В това е категоричен единственият лицензиран автомобилен инструктор за община Елхово Петър Райчев.

Вариантът да караш на тези цени е един – да претупаш курса, предавайки по-малко часове, от което страда единствено кандидат-шофьорът. Вероятността да го скъсат на изпита е огромна, след което той пак плаща за още уроци, както и допълнително за такса за явяване на изпит, която не е никак малка.

„Курсистите трябва веднъж завинаги да разберат кое колко им струва и за какво си плащат” – категоричен е Райчев. Получава се следният парадокс. Фирми, за които по документи всичко е изрядно, приемат курсисти на ниски цени. Обучаваните не са наясно, че според нормативната наредба трябва да управляват МПС поне 31 мото часа. Единственият вариант да се вместят в тези ниски оферти, без да са на загуба и да имат печалба, е да преподават 1 мото час, а да подписват 2. Това е и масовият случай, а отговорността какви водачи в последствие „летят” срещу нашите автомобили, в които може да возим и нашите семейства се разсейва в омагьосан кръг.


Статията е публикувана на 9 ноември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА