ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Прокуратурата погва фалирали фирми и от област Ямбол

Публикувано преди 13 години  |  Общество

17 фирми от областите Бургас, Ямбол и Сливен ще бъдат проверявани от прокуратурата за умишлени фалити, съобщиха от териториалната дирекция на НАП-Бургас. Фирмите са обявени в несъстоятелност, тъй като са със задължения над един милион лева, а приходите им не са достатъчни за обезпечаване на дълговете.

От Приходната администрация уточняват, че ръководствата на фирмите не са потърсили контакт с приходната администрация за постигане на споразумение за разсрочено погасяване на задълженията.

От началото на годината приходната администрация в Бургас е събрала 130 милиона лева просрочени данъчни и осигурителни задължения, съобщават още от НАП-Бургас. 35 милиона от тях са дългове на фирми, натрупани през последните 5 години.

„Отчитаме тенденция на засилено доброволно плащане на просрочени задължения от страна на бизнеса в региона. Отчитаме също и фактът, че това се случва във време на икономическа и финансова криза. Тези обстоятелства ни карат да проявяваме максимална толерантност към задължените лица, в рамките на закона, разбира се“, коментира директорът на НАП- Бургас Румен Шарпов. Той добави, че един от приоритетите на приходната администрация е именно повишаване дела на доброволните плащания на данъчни и осигурителни задължения.

През този месец НАП Бургас ще обяви на сайта на приходната администрация и нови 45 фирми, които са натрупали големи задължения, а нямат активи за запориране. 31 от фирмите са регистрирани по Закона за ДДС. Тези фирми ще бъдат дерегистрира служебно като по този начин търговските дружества длъжници няма да могат да начисляват данък и да приспадат данъчен кредит, уточниха още от приходното ведомство.


Статията е публикувана на 10 ноември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА