Точно преди две години стартира експлоатацията на депото край село Добрич

Публикувано преди 11 години  |  Общество

Точно преди две година стартира експлоатацията на депото за не опасни отпадъци на Общините Елхово и Болярово. Първият камион със смет тогава влезе в депото в присъствието на кмета на Община Елхово г-н Петър Киров.

Две години след това, общините Елхово и Болярово са все още единствените в област Ямбол, които са решили своя проблем с депонирането на неопасните отпадъци. Мястото където се депонират отпадъците вече втора година отговаря на всички изисквания на ЕС.

Първата клетка, която се отвори преди две години е с капацитет 26 000 тона, което количество е около 8 годишния капацитет на битовия отпадък на двете общини. Проектираната втора клетка до първата, ще увеличи капацитета на депото до 20 години, но за да се случи това ще е нужно жителите на двете общини да започнат да събират битовите си отпадъци разделно, а това би намалило обема на отпадъците с до 30%, които респективно би повишило още сроковете за експлоатация на сметището.

Към този момент тече процедура за рекултивация на старото депо за отпадъци край град Елхово (пътя за село Изгрев) на стойност 1 900 000 лв. За осъществяване на дейностите за рекултивация община Елхово не е необходимо да осигурява средства за съфинансиране. Рекултивацията включва два етапа с два типа технологии – технически и биологични. Техническата рекултивация, включва почистване и подготовка на терена, изземване и транспортиране на земни маси, подравняване и оформяне на терена в окончателния му вид, добавяне на подобрители и др. Биологичната рекултивация на депата трябва да предвижда тяхното озеленяване. След окончателната обработка ще бъдат премахнати огражденията, ще се прекрати замърсяването на подпочвените води в района на град Елхово и районът ще придобие съвсем нов вид. Община Елхово е единствената в Югоизточна България, която получава средства за рекултивация на депото за отпадъци.


Статията е публикувана на 15 ноември 2012

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА