Ученичка от Елхово спечели стипендия на фондация „Комунитас“ по проект „1000 стипендии“

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Петра Данева от 11а клас на Гимназия „Свети Климент Охридски“- град Елхово стана стипендиант на фондация „Комунитас“ по проект „1000 стипендии“.

Проект „1000 стипендии“ е създаден, за да стимулира ученици от основно и средно образователно ниво в България, които демонстрират интерес към учението, талант в сферата на обществените, естествените науки и изкуството. Този проект поощрява не само потенциала, дарбата и уменията, но и оригиналността, той подкрепя развитието на таланта на изключително даровити деца и младежи.

Петра Данева е с особен интерес и големи заложби в областта на изобразителното изкуство. Тя кандидатства за стипендията с този учебен предмет, подкрепена от преподавателя по изобразително изкуство в училището – Генка Николова.

Броят на подалите документи ученици беше изключително голям, но при всеки следващ етап те намаляваха, докато стигнаха цифрата 385 класирани за основна стипендия във всичките 15 области на науката и изкуството. От тези класирани за стипендията ученици, 32 са от областта „Изобразителни и визуални изкуства“.

Успехът на Петра разбира се, не е случаен. Като художник тя има абсолютно специфичен почерк на работа, оригинална е, не копира майсторите, а следва свое вътрешно естетическо чувство за изобразяване на видимото и на душевността. Освен заложбите, които носи в себе си, Петра се отличава и с голямо трудолюбие. Тя рисува във всяко свободно от ангажименти време.


Статията е публикувана на 16 ноември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА