Започна изграждането на ограда по границата с Турция

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Първият етап от изграждането на ограда по границата с Турция започна. Целта на съоръжението е да предотврати зараза от шап. Оградата ще е дълга 270 км. и за изграждането й правителството отпусна 7 милиона лева.

Половината от трасето, което минава през трите гранични области – Бургас, Ямбол и Хасково, е труднопроходимо. Затова и очертаването на точното място за оградата отнема време. В намирането и разчистването на пътя в гората помагат гранични полицаи и местни жители, съобщава bTV.

Оградата няма да следва плътно старото гранично съоръжение, голяма част от което липсва. Новото ограждение ще бъде с бетонови фундаменти, вкопани дълбоко в земята, за да не могат дивите животни да се провират отдолу. Мрежата ще опасва цялата граница, но през нея ще може да се минава – чрез малко портали за хората. Предвидени са и по-големи – за автомобили и техника.

По проект от двете страни на оградата трябва да има път, широк два метра, и затова трябва да бъде изсечена част от гората. Строежът трябва да започне в началото на следващата година.

Припомняме, че Европейската комисия отпусна близо 890 000 евро на България за справяне с болестта шап


Статията е публикувана на 20 ноември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА