Снимки: Подготовка за зимата в ДГ „Надежда“

Публикувано преди 2 години  |  Образование

Подготовката за зимата и приготвянето на зимнина се оказа много забавно занимание за децата от всички групи в детска градина «Надежда». Цяла седмица те събираха и носиха плодове и зеленчуци, които растат в градината през есента, радваха се на златните й багри и твориха с даровете, които есента ни дарява. Говориха за това колко е важно да се консумират пресни и свежи плодове и зеленчуци; колко много витамини има в тях, които ни помагат, за да сме здрави; поговориха и за начини за тяхното приготвяне и съхранение за по-дълго време, когато дойде лютата зима и покрие нивите и полетата с бялата си пелена.

Децата от група „Щурче“ с кошнички в ръце отидоха до близкия зеленчуков магазин да пазарят продукти за туршия и плодова салата. Пълниха кошниците като отброяваха необходимия брой моркови, чушки, краставички, зелени домати, карфиол…. Описваха цвета, формата на плодовете и зеленчуците. На следващия ден с помощта на леля Златка и учителките, децата приготвиха полезна туршия – и вкусна плодова салата. Така малките Щурчета узнаха как може ежедневно да приемаме полезни витамини чрез храната.

През тази седмица, децата от гр. „Маргаритка“ наблюдаваха и обсъждаха промените, които настъпват през есента. Разговаряха за разнообразието от плодове и зеленчуци с които тя ни дарява. Осъзнаха необходимостта от системните грижи към зеленчуковите и овощните растения, изразиха положително отношение към труда на селскостопанските работници. Вдъхновени от богатото есенно изобилие на плодове и зеленчуци си направиха туршия и се почерпиха с вкусна плодова салата.

В гр.”Звънче” приготвиха вкусна зеленчукова туршия, похапнаха плодова салата, която сами приготвиха. Всички заедно направиха постери за плодове и зеленчуци, а със събраните есенни листа апликираха и печатаха пъстри картини.

Децата от гр. „Слънчо” внимателно подбраха зеленчуци, с които да приготвят и тяхната вкусна туршия. Като истински готвачи, с престилки и шапки на главите те почистиха и грижливо ги подредиха в буркани.

Най-малките деца в детската градина също се включиха в дейностите. Децата от гр. „Червена шапчица” оцветяваха и апликираха есенни плодове и зеленчуци в кошничка. Децата от гр. „Славейче”, разпознаваха и назоваваха любими плодове и зеленчуци. Опитаха ги на вкус и определиха кой е сладък, кисел или горчив. С малко помощ те приготвиха туршия от пресните зеленчуци, които сами донесоха от вкъщи.

Децата от гр.“Слънчеви зайчета“ в с. Бояново, решиха освен прясна салата да си приготвят и зимнина, като туршията на баба. Те приготвиха здрави и узрели морковчета ,зеле ,чушки и зелени домати. Нарязаха зеленчуците ,а пъргавите им ръчички напълниха предварително приготвените буркани. За вкус добавиха солена марината. Оказа се забавно и полезно занимание.

Децата от филиалната група в с. Маломирово също се включиха с разнообразни дейности. С донесените зеленчуци децата също приготвиха туршия, а плодовете се превърнаха в истински човечета изпод сръчните ръчички на децата.

Златната есен със своите красиви цветове и богати дарове донесе много приятни емоции за всички деца в детската градина. Приятната еуфория от всички дейности децата и учителите запечатаха в снимки, които ще останат траен спомен за всеки от тях.


Статията е публикувана на 29 октомври 2021

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА