Снимки: Подготовка за зимата в ДГ „Надежда“

Публикувано преди 1 година  |  Образование

Подготовката за зимата и приготвянето на зимнина се оказа много забавно занимание за децата от всички групи в детска градина «Надежда». Цяла седмица те събираха и носиха плодове и зеленчуци, които растат в градината през есента, радваха се на златните й багри и твориха с даровете, които есента ни дарява. Говориха за това колко е важно да се консумират пресни и свежи плодове и зеленчуци; колко много витамини има в тях, които ни помагат, за да сме здрави; поговориха и за начини за тяхното приготвяне и съхранение за по-дълго време, когато дойде лютата зима и покрие нивите и полетата с бялата си пелена.

Децата от група „Щурче“ с кошнички в ръце отидоха до близкия зеленчуков магазин да пазарят продукти за туршия и плодова салата. Пълниха кошниците като отброяваха необходимия брой моркови, чушки, краставички, зелени домати, карфиол…. Описваха цвета, формата на плодовете и зеленчуците. На следващия ден с помощта на леля Златка и учителките, децата приготвиха полезна туршия – и вкусна плодова салата. Така малките Щурчета узнаха как може ежедневно да приемаме полезни витамини чрез храната.

През тази седмица, децата от гр. „Маргаритка“ наблюдаваха и обсъждаха промените, които настъпват през есента. Разговаряха за разнообразието от плодове и зеленчуци с които тя ни дарява. Осъзнаха необходимостта от системните грижи към зеленчуковите и овощните растения, изразиха положително отношение към труда на селскостопанските работници. Вдъхновени от богатото есенно изобилие на плодове и зеленчуци си направиха туршия и се почерпиха с вкусна плодова салата.

В гр.”Звънче” приготвиха вкусна зеленчукова туршия, похапнаха плодова салата, която сами приготвиха. Всички заедно направиха постери за плодове и зеленчуци, а със събраните есенни листа апликираха и печатаха пъстри картини.

Децата от гр. „Слънчо” внимателно подбраха зеленчуци, с които да приготвят и тяхната вкусна туршия. Като истински готвачи, с престилки и шапки на главите те почистиха и грижливо ги подредиха в буркани.

Най-малките деца в детската градина също се включиха в дейностите. Децата от гр. „Червена шапчица” оцветяваха и апликираха есенни плодове и зеленчуци в кошничка. Децата от гр. „Славейче”, разпознаваха и назоваваха любими плодове и зеленчуци. Опитаха ги на вкус и определиха кой е сладък, кисел или горчив. С малко помощ те приготвиха туршия от пресните зеленчуци, които сами донесоха от вкъщи.

Децата от гр.“Слънчеви зайчета“ в с. Бояново, решиха освен прясна салата да си приготвят и зимнина, като туршията на баба. Те приготвиха здрави и узрели морковчета ,зеле ,чушки и зелени домати. Нарязаха зеленчуците ,а пъргавите им ръчички напълниха предварително приготвените буркани. За вкус добавиха солена марината. Оказа се забавно и полезно занимание.

Децата от филиалната група в с. Маломирово също се включиха с разнообразни дейности. С донесените зеленчуци децата също приготвиха туршия, а плодовете се превърнаха в истински човечета изпод сръчните ръчички на децата.

Златната есен със своите красиви цветове и богати дарове донесе много приятни емоции за всички деца в детската градина. Приятната еуфория от всички дейности децата и учителите запечатаха в снимки, които ще останат траен спомен за всеки от тях.Статията е публикувана на 29 октомври 2021


ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Празнуваме Петльовден по стар стил
Днес, 2 февруари, според народните вярвания се празнува Петльовден, а заради разликата в Грегорианския и Юлианския календар ... прочети още »
ОДК-Елхово стартира детски конкурс на тема „От Баба Марта до Първа пролет”
Скъпи приятели, от днес стартира общинския конкурс „От Баба Марта до Първа пролет” за ръчно изработени мартеници, ... прочети още »
Църквата отбелязва мъченик Трифон, славен като светец лечител
Българската православна църква почита на 1 февруари паметта на Свети Трифон, живял праведно и загинал мъченически заради ... прочети още »
Започва междусрочната ваканция, за първи път ще е пет дни, а не само един
За първи път през 2023 година междусрочната почивка за учениците ще бъде не един, а пет дни ... прочети още »
Театралният сезон в Елхово открива с комедията ”Кафе с претенция” на Театър „Българска армия”
НЧ „Развитие” Елхово, Театър „Българска армия” и Арт ателие Ви канят на „Кафе с претенция” Заповядайте на ... прочети още »
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Националната агенция ... прочети още »