Акция „Светлина” и в училищата в община Болярово

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Есенно-зимният период е характерен с тежки пътнотранспортни произшествия с много ранени и загинали хора. Причината за тези инциденти е ограничената видимост в резултат на намалената светла част от денонощието, мъглата и честите валежи от дъжд и сняг.

В тази връзка през месец ноември 2011г., БЧК – Ямбол и ОД на МВР с подкрепата РИО на МОМН-Ямбол провеждат традиционната акция „Светлина 2011г.”

По време на акция „Светлина – 2011” и във връзка с превенцията на пътния травматизъм сред децата, БЧК – Ямбол пое ангажимента в периода 10-30 ноември 2011г. да съдейства за провеждането на т.нар. „открити уроци” по пътна безопасност с най-малките ученици от първи до трети клас.

Темата е разработена на основата на Ресурсния пакет по пътна безопасност и първа помощ на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец. Акцентът е върху основните правила за движение на децата като пешеходци и тяхното поведение на пътя. Използван е методът на интерактивния подход на преподаване. В края на урока знанията на децата по правилата за движение ще бъдат проверени с помощта на специално разработен за целта тест.

Предстоящите до 30 ноември 2011г. „открити уроци” ще се провеждат по график във всяко училище с ученици от първи до трети клас на територията на Ямболска област, които са дали предварителна заявка за включване в акция „Светлина – 2011г.”

Във връзка с това на 22 ноември 2011г. от 11.00 часа в залата на Младежкия дом в град Болярово се проведе такъв „открит урок”. Презентация на тема «Урок по пътна безопасност и първа помощ» представи председателят на общинската структура на БЧК госпожа София Минева пред децата от 1- 3 клас на двете училища на територията на общината- СОУ «Д-р Петър Берон» град Болярово и ОУ «Стефан Караджа»- село Стефан Караджово. На мероприятието присъстваха освен децата от целевата група от двете училища и учителите им и представители от БМЧК от Болярово, както и техния председател медицинския фелдшер Янко Анев.

Чрез презентацията госпожа Минева запозна присъстващите ученици с опасностите от движението по пътищата като за водачите така и за пешеходците, разясни им какви трябва да са действията им в определени ситуации, а накрая провери наученото от тях чрез тест.

В презентацията имаше както статистическа информация за броя на жертвите от катастрофите през 2010 година, така и полезна информация като правилата за Червения кръст за безопасно пресичане, безопасните места за пресичане, съвети как да пътуват безопасно децата в автомобил и накрая как да се дава първа помощ, ако се наложи.
Несъмнено „открити уроци” като този обогатяват знанията на децата като цяло и ги правят по-разумни и предпазливи за в бъдеще. Надяваме се искрено това да е един от начините да предпазим децата си от произшествия! Защото те са нашето бъдеще!


Статията е публикувана на 22 ноември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА