Прокуратурата повдигна обвинение срещу водач на ТИР недекларирал валута на обща стойност близо 1,5 млн. лева

  397 | Публикувано преди 4 седмици  | Криминално

Районна прокуратура-Ямбол привлече към наказателна отговорност М.И. Той е обвинен за това, че не е изпълнил задължението си за деклариране пред митническите органи парични средства, а именно сумата от 530 000 евро и 250 000 щатски долара, всички с обща левова равностойност на 1 458 904 лева. Шофьорът е български гражданин.  Престъплението е осъществено на 02.11.2021 г. на Митнически пункт „Лесово“, обл. Ямбол. То е квалифицирано по чл. 251, ал. 1 от НК.

По време на разследването е установено, че недекларираните парични средства са се намирали в товарен автомобил, управляван от обвиняемия. Той е пътувал без товар по маршрут от Полша за Турция. В зоната за митнически контрол шофьорът е заявил, че няма нищо за деклариране. Превозното средство е селектирано по метода „анализ на риска“ на трасе „Изходящи товарни автомобили“ за Турция, където е извършена проверката.

Престъпното деяние е установено благодарение на отличните действия на служителите от митническия пункт.

Недекларираните парични средства са иззети. По данни на Агенция „Митници“ това е най-голямата сума недекларирана валута, задържана на Митнически пункт „Лесово“, за период от повече от 10 години.



Статията е публикувана на 3 ноември 2021




Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Снимки и видео: Патронен празник на ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово
На 02.12.2021 г. ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово, отбеляза своя патронен празник – 135 години ... прочети още »
Всички ученици се връщат в клас при тестване веднъж седмично
Учениците се връщат в клас при тестване веднъж седмично. Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването д-р ... прочети още »
В област Ямбол се е повишил интересът към ваксинация с бустерни дози
В област Ямбол се отчита повишен интерес към поставяне на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19. През ... прочети още »
До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка ... прочети още »
Днес е Световният ден за борба със СПИН
За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година ... прочети още »
В Одрин отбелязаха 1 милион туристи за алъш-вериш от България само за тази година
Колкото повече олеква турската лира спрямо българския лев, толкова повече туристи от България идват на пазар в ... прочети още »