Комисия провери речните русла в област Ямбол

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Предписания за осигуряване необходимата проводимост на речните русла в област Ямбол са издадени след направената есенна проверка на специализирана комисия. Комисията, председателствана от заместник-областния управител Димитър Иванов, провери коритата на реките в региона и на база направените констатации изготви подробни указания към общините и ведомствата, имащи отношение по въпроса.

Относно р.Тунджа е констатирано, че в местността „Ормана”, при моста на с.Ханово и при град Елхово има наличие на натрупана дървесна маса, възпрепятстваща нормалното течение на реката. Подобно е положението и при участъка край животинския пазар в Ямбол. На две места в местността „Ормана” са констатирани случаи на незаконен добив на инертни материали. Шлюзовете на реката при електрическа подстанция „Център” – Ямбол имат нужда от основен ремонт, възстановяване е необходимо и на някои водни съоръжения в участъците край ХВК – Ямбол, Градски парк и кв.”Златен рог”. Една част от тези проблеми обаче ще бъдат решени с предстоящото изпълнение на спечеления от община Ямбол проект „Комплексни мерки за предотвратяване на наводнения в община Ямбол“.

Р. Мочурица, в участъците при селата Маленово, Чарда, Воденичане и Джинот, както и течението на р.Араплийска при с.Чернозем има израснала храстова растителност и единични дървета, които трябва да бъдат разчистени. Същото е констатирано и за р.Поповска в участъците при селата Дъбово, Маломирово, Добрич и при главен път I-7. В община Болярово също имат одобрен проект в тази насока – „Техническо и биологично укрепване на река Поповска в района на град Болярово“.

Относно р. Калница – при с.Ботево е констатирано, че реката, преминаваща през землището на селото не е коригирана, а при с.Пчела коритото на реката северно от моста е с множество завои и меандри, възпрепятстващи течението. Необходима е корекция на коритото.

Към община Ямбол е отправено предписание да се укрепи дигата в района на „Разсадника”, повредена при прокарването на водопроводния тласкател. Съвместно с община „Тунджа”, в срок до 31 декември трябва да се предприемат мерки за разчистване на общия участък на реката, протичаща източно от местността „Ормана“.

Община Елхово трябва да предприеме действия за почистване коритото на Тунджа в участъка край промишлената зона, парка, моста за с. Изгрев и в района на бившата „Родопа“. В района на парка е необходимо изграждане на дига, предпазваща района от заливане. Срокът за това е 31 май следващата година.

Община Болярово, в същия срок следва да се почисти коритото на р.Поповска при сглобяемия мост западно от с.Дъбово и между двете корекции на реката в района на град Болярово.

До края на декември Областно пътно управление трябва да ремонтира устоите на моста на р.Мараш при с.Лозенец, а „Напоителни системи” ЕАД – клон Ямбол да премахне единичните дървета и храсти от коритото на р.Мочурица край селата Чарда, Джинот, Маленово и Воденичане и да предприеме действия за ремонт и почистване на тръбния мост в района на местностите „Дюзлюка“ и „Балтата“.

Изводът на Комисията е, че от 16-те дадени предписания след проверката през месец май 2010г., не са изпълнени 12, за което са поставени и нови срокове. Необходимо е да се извърши цялостна преоценка на хидрологията и проводимостта на всички реки на територията на Ямболска област.


Статията е публикувана на 23 ноември 2011

Следете ни в Google News Showcase


ИЗБОРИ 9 ЮНИ 2024


НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА