Двоен ръст на миграционния натиск по границите

  564 | Публикувано преди 2 седмици  | Криминално

От началото на годината до 15 ноември в МВР са регистрирали 46 097 граждани на трети страни при опит да влязат незаконно в страната. От тях над 44 хил. при забелязването на граничните полицаи са преминавали на гранична територия. На вход задържани са били 1 241 лица, което представлява увеличение около 2 пъти спрямо предходната година. Това разкри заместник-директорът на ГДГП Светослав Манолов по време на брифинг.

Най-натоварена остава българо-турската граница, която съставлява 73% от общия миграционен натиск у нас. Там са регистрирани 33 475 граждани на трети страни при опит да преминат през границата, което е 4 пъти повече от 2020 г. Българските служби са задържали 9004 граждани на трети страни при опит да преминат на тази граница. На българо-гръцката граница са задържани 295 души, което е два пъти повече от 2020 г. Миграционният натиск на българо-гръцката граница е 12 580 и заема дял от 27%“, посочи Манолов. По негови думи границата ни с Гърция се е превърнал в траен алтернативен маршрут за незаконно влизане у нас.

Към този момент са образувани 162 досъдебни производства за каналджийска дейност, а към наказателна отговорност са били привлечени 174 лица. Тази статистика бележи 57% ръст на разследванията в сравнение със същия период миналата година.

По южните ни граници са командировани 277 служители от други структури на МВР и 40 автомобила на вътрешното ведомство, както и 400 военнослужещи, 43 автомобила на МО и 100 служители на ОДМВР.

Като пример за усилената работа на „Гранична полиция“ Манолов изтъкна случай от този месец. На 10 ноември в Тополовград е задържано лице, преминало незаконно държавната граница. За него има данни, че е съпричастен към терористична дейност и има издадена европейска заповед за арест от Белгия.

Манолов увери, че се работи усилено по укрепването и поправянето на преградното съоръжение на границата с Турция. За тази цел там са командировани служители на Министерството на отбраната.Статията е публикувана на 19 ноември 2021
Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
Снимки и видео: Патронен празник на ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово
На 02.12.2021 г. ОУ „Свети Паисий Хилендарски“ – гр. Елхово, отбеляза своя патронен празник – 135 години ... прочети още »
Всички ученици се връщат в клас при тестване веднъж седмично
Учениците се връщат в клас при тестване веднъж седмично. Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването д-р ... прочети още »
В област Ямбол се е повишил интересът към ваксинация с бустерни дози
В област Ямбол се отчита повишен интерес към поставяне на бустерни дози от ваксините срещу COVID-19. През ... прочети още »
До края на декември искаме данъчните облекчения за деца чрез работодател
Нови по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания. Данъчната отстъпка ... прочети още »
Днес е Световният ден за борба със СПИН
За поредна година международната общност отбелязва 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН. Тази година ... прочети още »
В Одрин отбелязаха 1 милион туристи за алъш-вериш от България само за тази година
Колкото повече олеква турската лира спрямо българския лев, толкова повече туристи от България идват на пазар в ... прочети още »