ОФК Елхово (U15) вдигна шампионската титла на зона Бургас »

Кметът Петър Киров взе участие в заседание на Областния съвет за сигурност

Публикувано преди 12 години  |  Общество

Областния план на Ямболски регион за действие при временна закрила и ангажиментите на държавните органи при навлизане на вълна от бежанци в Р България разгледа на днешното си заседание Областният съвет за сигурност. Заседанието премина под председателствуването на областния управител Таня Димитрова, с участието на заместник-областните управители Димитър Иванов и Нели Кадиева, кмета на община Елхово Петър Киров и на Болярово Христо Христов, представители на различни държавни ведомства, членуващи в Съвета.

Представени бяха доклади на институциите за готовността им да действат при подобни условия, както и различните начини да се подобри координацията между ангажираните страни. Във връзка със заложените в Областния план мерки членовете на Съвета взеха решение да се сформира експертна група, която детайлно да обсъди предвидените действия. Обсъдена бе и необходимостта да се организира практическо упражнение, на което те да бъдат проиграни.

Областният план за временна закрила е приет във връзка с Решение № 506 от 7 юли 2011г. на Министерски съвет за разработване на Национален план за действие при временна закрила в Р България. Целта му е да се създаде предварителна организация за управление на силите на местните органи на изпълнителната власт при възникване на риск от кризисна ситуация, вследствие масово навлизане на чужденци, търсещи временна закрила в област Ямбол.

При подобна ситуация в района на бившите военни имоти край с.Бояново, община Елхово ще се отвори временен приемателен център с капацитет 3 000 души, който е и най-големият в страната. Основна роля при такава обстановка има областният управител, който заедно с Областния съвет за сигурност носи отговорността да организира и координира действията на местните органи на държавната власт и не правителствените организации.


Статията е публикувана на 24 ноември 2011

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА