Снимки: Коледари и сурвакари от ДГ „Надежда“ посетиха Община Елхово

  888 | Публикувано преди 1 месец  | Образование

Коледарчетата на ДГ ”Надежда”, облечени с традиционни битови носии, с навуща и ямурлуци, украсени геги и калпаци посетиха Община Елхово и пяха песни за здраве и благополучие на стопанина на общината, кмета г-н Петър Киров и на общинската администрация. Коледарите от група от група „Маргаритка” със своите учителки Пенка Стоянова, Мария Куртева и пом. възпитател Мима Чапкънова зарадваха общинарите в дните преди Коледа и получиха почерпка и благодарност.

Какво е Коледа без богатството на българските народни традиции? Без звучността и съдържанието на коледарската песен, без огъня в огнището, без подредената трапеза на Бъдни вечер и тишината около нея? Без магията на очакването в утрото след Рождество Христово, без сурвакарчетата с дряновица в ръка и торбичка през рамо в първите дни след Новата година?

Всичко това пресъздадоха децата от подготвителните групи в целодневна детска градина „Надежда” в дните преди Коледа. Децата пресъздадоха уюта и топлината в едно българско семейство на Бъдни вечер с подредената трапеза, бъдника в огнището, християнската икона над него и елховото дръвче, украсено и миришещо на бор. По стара българска традиция в нощта на Рождество Христово всеки български дом се подготвя да посрещне коледари, които ще благославят стопаните, а те ще благодарят и ще ги дарят с кравай и пара.

Честито Рождество Христово! Весела Коледа! Нека милосърдие да има в сърцата ни, доброта и човечност в отношенията ни, светлина в очите и топлина в душата! Да отворим сърцата си, да си стиснем ръцете, да се подкрепим, да си простим и да продължим напред! Да вярваме, че през Новата 2022 година ни очакват красиви изживявания, които ще споделим с близки и приятели! Да ни е честита!Статията е публикувана на 15 декември 2021Абонирайте се за канала ни в YouTube

Харесайте страницата ни във Facebook


ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Благодарим Ви, че четете нашите новини!
Подкрепете дейността на единствената регионална медия в град Елхово - Elhovo.News. Благодарим Ви!

ПОСЛЕДНО ПУБЛИКУВАНО
До 31 януари може да се променя вида на осигуряването
До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция ... прочети още »
Над 550 деца и ученици в област Ямбол са под карантина заради COVID-19
Двуседмичната заболеваемост от COVID-19 в област Ямбол продължава да се покачва. Към днешна дата е 676 на ... прочети още »
Днес е Атанасовден, св. Атанасий Велики
Православната църква почита днес паметта на Атанасий Велики. На този ден празнуват всички, които носят името Атанас, ... прочети още »
Васил Александров е новият областен управител на Ямбол
Правителството прие решение, с което се назначават нови областни управители на областите Габрово, Ловеч, Монтана, Перник, Силистра, ... прочети още »
Николай Димитров от Елхово с отлично представяне на държавния шампионат в Сливен
Държавният шампионат по свободна борба в Сливен приключи. При най-зрелищната категория – до 125 кг мъже битката ... прочети още »
Антоновден е! Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики
Православната църква почита днес паметта на Преподобния Антоний Велики. Празникът е наричан от народа Антоновден. В народния ... прочети още »