Даниел Иванов-Аоияма постигна положителен баланс на Големия Новогодишен турнир по сумо в Токио

Публикувано преди 2 години  |  Спорт

Най-добрият ни професионален сумист – Даниел Иванов-Аоияма приключи участието си на Големия Новогодишен турнир по сумо в японската столица Токио с положителен баланс от 8 победи и 7 загуби. С този резултат той гарантира оставането си в най-горна дивизия на професионалното сумо „Макуучи“. Аоияма се състезаваше с ранг маегашира 16, а положителния резултат бе подсигурен два кръга преди края на турнира, когато постигна баланс от 8 победи и 5 загуби.

В схватка от последния кръг българинът родом от Елхово отстъпи пред „маегашира-6“ Хошорю, който стигна до успеха с техниката „шитатенаге“ (бел.ред: хвърляне през рамо).

До 9-ти кръг Аоияма бе с една загуба в повече пасив, но след  това той постигна четири последователни победи, което му подпечата оставането в елита. В своята кариера Даниел Иванов има общо 435 победи в най-горната дивизия „Макуучи“, с който резултат могат да се похвалят много малко активни сумисти.

Победата в турнира стана притежание за „секиваке“ Митакеуми, който в последния ден победи йокодзуна Терунофуджи с йорикири и завърши с 13 победи и 2 загуби от 15 схватки. Организаторите на турнира връчиха специална награда на маегашира Аби, който приключи с 12/3 и на 2-о място. Котоновака пък получи друга специална награда „за висок боен дух“.


Статията е публикувана на 23 януари 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА