Контрабандист на злато през ГКПП-Лесово остава в ареста

Публикувано преди 2 години  |  Криминално

Бургаският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража“ за турския гражданин Ендер П. от гр. Хьорфез, обл. Куджайли, обвинен в контрабанда на златни изделия.

Той е привлечен за престъпление по чл.242, ал.1, б. „д“ от НК, за това, че на 19.01.2022г. през ГКПП „Лесово“, посредством влекач марка „ДАФ“, с румънска регистрация пренесъл през границата на страната от Република Турция, без знанието и разрешението на митниците, стоки за търговски цели в големи размери, а именно: златни изделия с общо тегло 1412,71 грама, на обща стойност 115 842,22 лева. За престъплението законът предвижда наказание от три до десет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до сто хиляди лева.

С определение от 20.01.2022 г. Окръжен съд – Ямбол е взел спрямо турския гражданин мярка за неотклонение “задържане под стража“. Обвиняемият обжалва съдебния акт пред въззивната инстанция с искане за по-лека мярка. Според държавното обвинение определението на ОС – Ямбол е обосновано и законосъобразно.

След като е проверил законността на задържането, съобразно компетенциите си, Бургаският апелативен съд е намерил жалбата за неоснователна. Според въззивната инстанция законовите предпоставки за налагане на тази най-тежка мярка за процесуална принуда са налице. Събраните до момента доказателства обосновават извод за възможна съпричастност на турския гражданин към контрабандата на златни изделия. Обвиняемият е с предишно осъждане у нас, като настоящото деяние е извършено в изпитателния срок на предходна присъда за същото такова престъпление. Мъжът не е адресно регистриран и не живее в Република България. Апелативните съдии са споделили извода на първоинстанционния съд, че тези обстоятелства обосновават и вероятност от укриване с цел осуетяване на наказателно преследване.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.


Статията е публикувана на 29 януари 2022

Следете ни в Google News Showcase




НОВИНИ ОТ ЕЛХОВО
НОВИНИ ОТ СТРАНАТА И СВЕТА